Traim vremuri din ce in ce mai dificile din punct de vedere economic. Odata, acest lucru ne-a determinat pe multi(e) sa emigram. Dar ce te faci cand criza a atins si tara in care ai emigrat? Si in Spania, in ultimele luni, tot mai multi romani si romance sunt in somaj sau, si mai rau, nici macar nu primesc somajul. Iar daca acasa sa nu ai serviciu nu este neaparat mereu echivalent cu dezastrul iminent, in strainatate acest lucru este crucial, pentru ca nu te ai decat pe tine, cel mult sotul/sotia si copiii… In aceasta situatie sunt, cum spuneam multi concetateni de-ai nostri.

crizaBa mai mult, nici macar nu pot lua decizia unei intoarceri acasa nu numai pentru ca aici ar trebui sa o iei de la zero si atunci anii sacrificati departe nu mai au nici o semnificatie, ci, mai ales, din cauza multelor credite (personale, ipotecare) pe care si le-au facut, increzatori in stabilitatea locului de munca. Intrebari precum, “ce mi se poate intampla daca nu am mai platit creditul de x luni” sau “ce mi se poate intampla daca plec cu masina acasa fara sa o fi platit” sunt cele mai frecvente intrebari care ii chinuie acum pe cei ce, din pacate, se afla in situatii cu adevarat critice. Economiile, daca exista, sunt puse la bataie acum, in loc sa hraneasca visele de intoarcere. Si atunci, in aceasta situatie, in care nu mai ai putere sa speri si sa lupti pentru ca intreaga societate se confrunta cu exact aceleasi probleme. Si daca nici macar autohtonii nu mai fac fata, cu atat mai putin imigrantii care, din pacate, in astfel de situatii de criza, sunt primii sacrificati.             

Astfel, presiunea unei hotarari este tot mai mare, in conditiile in care in tara se intrevad locuri de munca, desi nu este inca foarte clar (cel putin de aici, de departe) daca aceste locuri demunca vor permite celor ce s-ar intoarce pentru ele sa aiba din ce sa traiasca si sa-si intretina familia undeva totusi peste nivelul de supravieturire. 
            

Ne asteapta momente de grea decizie, de altfel, multi isi fac bagajele si, mai toti, sunt dezamagiti si nemultumiti de experienta lor. 

Anunțuri