De cate ori intarziam la serviciu sau aveam o discutie mai aprinsa cu “sefa” mea, automat imi rasarea in minte intrebarea de ce nu renunt la statutul de angajat si nu abordez antreprenoriatul. Astfel, intrebarea corecta m-a bantuit o perioada destul de lunga. Primul pas a fost sa vad ce inseamna antreprenoriat, asa ca am apelat la Internet (In sensul modern al economiei de piata, un antreprenor este un agent economic care adopta un comportament activ si novator, care accepta deliberat riscuri financiare pentru a dezvolta proiecte noi” – ro.wikipedia.org) si la cativa prieteni “patroni” de firma. Rezultatul a fost o nebuloasa si mai consistenta decat inainte, ceea ce m-a facut sa cred ca am nevoie de un ajutor personalizat si direct in acest sens, pentru a fi capabila sa fac pasul cel mare in cunostinta de cauza. Pana acum, am participat la cateva intalniri si discutii in jurul acestei teme, de aceea seria de ateliere de antreprenoriat cum sunt cele organizate de Fundatia Romanian Business Leaders mi se pare solutia cea mai buna. ateliereNu are rost sa ma arunc cu capul inainte, bazandu-ma doar pe dorinta de a reusi si un capital initial modest, fara sa am experienta sau cunostinte reale despre ce inseamna la modul practic, in viata de zi cu zi, sa fii antreprenor. In aceasta situatie, un esec, nu numai ca nu m-ar ajuta sa invat nimic, dar m-ar descuraja teribil si m-ar face sa-mi pierd entuziasmul si timpul, dar si banii, asa cum se intampla des in cazul celor care cred ca e suficient sa ai in mana actele de infiintare a unei firme pentru a fi antreprenor. Pe de alta parte, posibilitatea de a invata de la antreprenori in mod aplicat si interactiv, plecand de la propria mea idee de afacere, este sansa de a incepe cu dreptul, aceasta fiind prima investitie necesara pe drumul antreprenoriatului.

Succesul se invata din succes”, din experiente remarcabile, din ultimele tehnici si inovatii in domeniu puse deja in practica de specialisti, asa cum sunt trainerii de la atelierele de antreprenoriat. Ei promit ca iti acceleram succesul, dandu-ti increderea, curajul si ingredientele necesare unei afaceri solide si prospere” in 7 zile de curs intensiv, incepand cu 15 martie, din doua in doua saptamani (sambetele). Fiecare atelier va aborda mai multe aspecte esentiale referitoare la antreprenoriat: viziunea si atitudinea antreprenoriala, creativitatea si inovarea, definirea afacerii si avantajul competitiv, vanzare si negociere, marketing si promovare si, nu in ultimul rand, leadership si planul de afaceri.

Asadar, acum stii. Inainte sa-ti sufleci manecile si sa te apuci de treaba, vino sa inveti. Nu pierde timpul in experimente dupa ureche, nu astepta sa cunosti esecul pentru a reusi.

(articol inscris in campania „Despre succese si antreprenoriat” pe blogalinitiative.ro)

Reclame