Majoritatea fetelor viseaza sa fie mirese (dupa ce depasesc faza de printese). Pe masura ce anii trec, se modifica si detaliile acestui vis. Mai bine spus, se perfectioneaza. Gusturile se schimba si cu ajutorul informatiilor fara limite pe marginea acestui subiect si devin tot mai rafinate sau, dimpotriva, tot mai complicate fara rost. Si cu cat te gandesti si iti planifici mai din timp nunta, cu atat va fi mai greu ca realitatea sa-ti copieze imaginatia.
– Cu exceptia situatiei in care alegi sa faci nunta la un salon specializat, zic eu.
– Ba nu, mai bine la cort! ma contrazice prietena mea a carei nunta va avea loc la anul, iar ea de pe acum a inceput sa planifice lucrurile.
– Te contrazic cu argumente. In primul rand, in cazul unui salon specializat, ai toate serviciile oferite de profesionisti. Risc zero.
– Ei as. Nimeni nu iti poate garanta asta. Macar la cort controlezi tu intreaga situatie.
– Sigur, ca alta treaba nu are mireasa in timpul nuntii. Este evident ca nu ea trebuie sa detina controlul. Poate nici pe cel al propriilor emotii nu va fi in stare…
– Emotii… sa nu dramatizam. Este un eveniment pe care il astept si pregatesc cu pasiune, nu are ce sa iasa gresit. Imi doresc orchestra, multi invitati care sa se simta bine, mancare buna si aranjata frumos, flori, flori si iar flori si… ma mai gandesc. O sa le trec pe hartie sa nu uit ceva.
– Sigur, trece-le. Apoi trece si adresa mai multor furnizori. Pe care sa-i contactezi pentru fiecare serviciu in parte, cu care sa negociezi si pe care sa-i suni zilnic ca sa fii sigura ca nu te lasa balta. Eu iti spun ca daca vrei o nunta de neuitat, clasica sau nu, la Salon du Mariage Toujours l’Amour, de exemplu, poti sa organizezi un eveniment de zile mari.Salon-Toujours-lAmour-2
– Esti sigura? Pai si daca vreau sa fie totul in roz? Sau daca ma hotarasc sa fac nunta tematica, doar se poarta! Ma gandeam la ceva cowboy… stil Vestul Salbatic.
– E clar ca ai vazut filmele gresite, dar se poate, daca asa vrei. Gandeste-te ca o sa ai un salon mare, fara stalpi in mijloc, cu un ring de dans spatios, ca asta e ideea, sa danseze lumea si sa se simta bine, nu? A, si ca veni vorba de dans, valsul mirilor se poate organiza la piscina, ca au si asa ceva.
– Piscina? hmm.. nu merge cu tematica mea. Poate sa aleg o tematica hawaina?Salon-Toujours-lAmour-49
– Te gandesti. Important este sa te hotarasti ce vrei si ce e mai important pentru tine.
– Totul!!!
– Da, evident, insa, ca sa poti alege un salon sau altul. Eu ti-as recomanda Salon du Mariage Toujours l’Amour pentru ca am fost nasa la o nunta acolo. Ei aveau invitati din afara orasului, asa ca au cautat, in primul rand, un salon cu spatiu de cazare si parcare.
– Eu as vrea, in primul rand, sa ma simt bine. Au vreo camera pentru mireasa langa salon? Si vreau sa decid meniul. Trebuie sa fie in ton cu tematica nuntii… la fel si rochia mea… dar asta e alta istorie!
– E aceeasi. Daca m-as marita in curand, as cauta un unic furnizor pentru tot ce am nevoie. Asa si pretul va fi unul bun si scap si de toate grijile, cum iti spuneam. Si mai mult decat atat, as avea o nunta cu staif! Pai ce spui tu de zona de lounge doar pentru nunta ta? Sau de focurile de artificii de langa piscina? Sau poate te tenteaza mai mult pocnitorile de la cort?
– Ei…
– Sunt multe facilitati demne de luat in seama. De exemplu, a doua zi, poti sa oferi invitatilor inca o masa, asa cum se face la tine in zona. La mine, la bunici, nuntile se fac, intr-adevar la corturi si tin 3 zile, dar… sa fim seriosi. Imi aduc aminte ca a plouat odata si mireasa a fost nevoita sa stea in cizme de cauciuc, iar rochia i se facuse neagra… Ce e, la ce te gandesti?
– Poftim?… a, pai la tematica. Daca totul e atat de simplu cu salonul de care imi vorbesti, acum am tot timpul sa ma gandesc la tematica. Ce-ar iesi sa imbin stilul cowboy cu cel hawaian?
Un mare kitsch. Draga mea, vorbeste cu specialistii de la Toujours l’Amour si ei o sa te ajute si cu asta. Eu, in locul tau, m-as gandi la o tematica aparte, cum ar fi perioada interbelica: de la rochia ta, la costumele invitatilor (care se pot inchiria si ele, dar nu poti sa obligi pe nimeni. Oricum le poti oferi tu un accesoriu tipic – evantai sau margele lungi pentru doamne si o palarie de carton sau un papion pentru domni… in orice caz, ceva care sa te duca cu gandul la perioada respectiva si pe care sa-l pastreze ca amintire de la nunta). Apoi salonul sa fie decorat cu elemente specifice (inclusiv fotografii). Mai poti inchiria o masina de epoca si sa ai si muzica din perioada respectiva. Si meniu adaptat, la fel si tortul. A, sa nu lipseasca braga si alvita!
– Fascinant! Multumesc pentru idei.
– Cum ramane cu nunta la cort?
– Care cort?

(articol inscris in competitia Spring SuperBlog 2014)