Noul site al ziarului „Romania Libera” disecat de bloggeri

banner-campanie-romania-liberaBloggerilor li s-a oferit posibilitatea, prin intermediul platformei Blogaliniative.ro, sa analizeze si sa-si expuna parerile in legatura cu noul site al ziarului „Romania Libera”. Acum, cand ponderea informatiilor din online este mai mare versus cele furnizate de varianta tiparita a ziarelor, site-ul unuia dintre cele mai cunoscute si mai credibile cotidiene romanesti trebuie sa se ridice la inaltimea asteptarilor publicului si a propriei sale imagini.

Nu sunt o persoana tehnica, de aceea aprecierile mele sunt cele ale unui utilizator si nu ale unui specialist care vede dedesubturile si ofera analize din perspectiva „bucatariei interne”. Asadar, incep prin a va marturisi ca am navigat printr-un site generos, cu foarte multe informatii catalogate cronologic, dupa continut sau importanta. Mi-a fost destul de comod sa urmaresc stirile principale in centrul paginii si, in coloanele din stanga si dreapta editorialele, respectiv feed-uri, reclame, articole recente etc. Oarecum, o structura familiara bloggerilor din punctul de vedere al modulelor folosite. romanialiberaCe m-a deranjat insa pe prima pagina au fost reclamele foarte mari care acapareaza tot ceea ce se vede cand se deschide adresa romanialibera.ro („acoperisul” mi-a atras atentia inaintea logo-ului RL). Ramanand aici, am observat ca in header sunt incluse cele mai „fierbinti” subiecte. Desi ii vad utilitatea (cel mai rapid acces posibil la ce e mai important), din punctul meu de vedere as fi oferit logo-ului tot acest spatiu (este o observatie subiectiva in legatura cu ce mi-ar placea mie sa vad). Si ca sa inchei cu aspectele care mi-au creat un oarecare disconfort, voi adauga si faptul ca partea inferioara a primei pagini se termina in mod inegal, pana la footer existand un spatiu gol inestetic.

Navigand in categorii (viteza este buna), reclama tip pop-up poate fi inchisa si site-ul ramane „curat”, mult mai usor de urmarit (dispare si coloana din stanga). Am remarcat prezenta permanenta a rubricilor „Ultima ora” si „Articole recente” alaturi de „Cele mai vizualizate/votate” ceea ce mi se pare foarte practic. De oriunde din pagina poti accesa imediat cele mai importante stiri incadrate cu siguranta intr-una dintre rubricile mentionate. Ceea ce poate as schimba eu ar fi cantitatea de informatie de pe o pagina (mergi cu scroll down foarte mult).

Imi place ca site-ul este unul bazat pe interactivitate si legat de retelele de socializare (poti comenta direct stirile daca esti autentificat pe Facebook). De fapt, acest aspect a devenit unul sine qua non in ultimul timp, indiferent de tipul de produs sau serviciu caruia ii este dedicata respectiva pagina web.

Dar voi, cititorii mei, ce spuneti, cum va place noul site al ziarului Romania Libera?

(articol scris la indemnul Blogalinitiative.ro in campania „Cum ti se pare noul site romanialibera.ro”?)