„Oare am avut eu ghinion sau asa suntem noi, romanii, mai ales departe de casa unde lupta pentru supravietuire scoate uneori la iveala ce e mai rau in noi?”

scrisori din diaspora„Draga redactie si dragi cititori,

Stiu ca primiti in general scrisori in care romanii proaspat veniti se plang de cei pe care ii gasesc aici, mai ales rude si prieteni ale caror promisiuni se dovedesc a fi baloane de sapun la momentul indeplinirii lor. As vrea sa va impartasesc pataniile mele, din cealalta parte a baricadei. O sa vedeti de ce spun asta. Inainte de a incepe propriu zis aceasta scrisoare, vreau sa va spun ca tare as fi curios sa va aflu parerea, daca cineva care citeste aceste randuri a trecut prin asa ceva sau cum ati fi reactionat daca erati in locul meu.

Asadar, am venit in Spania singur si am avut norocul sa imi gasesc de lucru destul de repede. Stiti cum e aici, munca grea, acasa si iar la munca. Am trecut destul de repede de etapa statului cu mai multi in apartament si am reusit sa-mi inchiriez ceva doar pentru mine. Un apartament cu trei camere, destul de mic de altfel. Si uite asa, avand acest spatiu la dispozitie si stiind de pe propria piele ce insemna sa nu ai unde dormi sau sa fii nevoit sa traiesti la gramada, am inceput sa accept diferinte rugaminti legate de „gazduirea” in camerele libere a unor prieteni sau prieteni ai prietenilor ramasi pe drumuri sau aflati in situatii limita. Astfel s-au perindat multi pe la mine prin casa. Si s-au intamplat multe: pe unii i-am tinut pe mancare si casa timp de cateva luni si cand au plecat mi-au furat lucruri din casa, pe altii i-am bagat la mine la munca si mi-au pus strambe la sef, astfel incat era cat pe ce sa fiu dat afara, iar altii s-au purtat urat cu prietena mea (desi de-abia o cunoscusera). Au venit si prieteni din tara care au stat la mine mai mult timp si dupa ce au inceput sa lucreze i-am rugat sa ma ajute la cheltuielile casei. Au luat-o ca pe o ofensa personala, dar au contribuit.

Este adevarat ca se spune ca daca faci un bine sa-l ascunzi pe fundul marii… si sa nu vorbesti despre asta niciodata. Dar tot asa de adevarat este ca se spune si ca pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti. Eu sunt intre aceste doua adevaruri. Pentru ca ulterior m-am intalnit cu parte dintre cei carora le-am intins, asa cum am putut, o mana de ajutor si care, aflati in situatii diferite (unii din intamplare – norocul lor), nu mi-au mai fost asa de prieteni, iar relatiile nu au mai fost aceleasi pentru ca acum ei nu mai aveau nevoie de mine. Ba chiar am fost, la un moment dat, intr-o situatie care aparent s-ar fi putut numi „la mana lor”, iar ceea ce a urmat mi-a provocat o durere surda… pentru ca nu m-au tratat ca pe un strain, ci ca pe un nimeni in drum, castigat ieri la popice. O razbunare tarzie pentru ca atunci, demult, am fost cumva deasupra lor prin faptul ca am putut sa-i ajut, iar ei au primit ajutorul meu. Concret, m-au imprumutat cu niste bani, am stabilit de comun acord o perioada pentru restituirea lor si, cu o luna mai devreme, m-au obligat sa le restitui banii, cu scandal si cu invective referitoare la seriozitatea mea si la intentia mea (de unde si pana unde?) de a-i pacali, scotandu-mi ochii cu faptul ca nu mi-au cerut dobanda! Si cu toate acestea, pentru linistea mea interioara, va marturisesc deschis ca nu-mi pare rau niciun moment ca i-am ajutat pe toti.

Cum scriam la inceputul acestei scrisori, ce credeti? Oare am avut eu ghinion sau asa suntem noi, romanii, mai ales departe de casa unde lupta pentru supravietuire scoate uneori la iveala ce e mai rau in noi?

Va saluta cu respect, T. Bogdan”

Pe vremea cand lucram la un ziar de limba romana din diaspora, primeam la redactie scrisori cu povesti de viata. Cateva dintre ele m-au impresionat si le-am pastrat in tot acest timp. Ele au fost publicate la vremea lor, iar azi, dupa aproape 10 ani, sunt la fel de actuale.

Anunțuri