Cand s-a nascut ea nu era usor sa fii femeie. Nu este usor in nicio epoca sa fii femeie, dar cu atat mai mult la inceput de secol XIX, intr-una dintre mahalelele unui oras. Un oras ce-i drept mare, dar mahalaua e aceeasi peste tot. Cu aceleasi ulite desfundate si case umede, fie vara, fie iarna, cu aceiasi oameni chinuiti, al caror trai modest se castiga cu multa sudoare. Ea era mai firava, mai sensibila, suferise in copilarie de friguri atat de rau, ca ai ei se temusera mereu pentru viata sa. Doctorii erau putini si scumpi. Cine avea zile, traia. Cand se facuse codana, ai ei ar fi vrut sa o marite, sa fie la casa ei, sa-si faca un rost. Ei insa i-ar fi placut sa invete si asa sa poata sa-i ajute si pe ceilalti. Cel mai mult o marcasera suferintele ei si ale prietenilor ei din copilarie de pe urma bolilor. Si acum, mare, tot suferea de dureri de burta carora babele din mahala nu prea le dadeau de cap, iar verile, pielea ei alba se inrosea si i se ardea rau. Cu timpul ii aparusera pete mici, multe, colorate si desi o deranjau doar ca le gasea urate, undeva in sufletul ei, o nelinisteau. Tocmai de aceea visa sa poata merge la scoli, acolo unde mai nimeni din mahalaua ei nu ajunsese vreodata, si sa devina doctor. Sa poata oferi alinare si vindecare copiilor desculti de pe ulita lor si tuturor vecinilor pe care ii vedea indoiti de suferinta.

A trait toata trista ei viata suferind pentru acest vis neimplinit…

***

Cand s-a nascut ea, sa fii femeie era o provocare. Sfarsitul de secol XX adusese cu sine o dezvoltare fulminanta din toate punctele de vedere. De fapt, ritmul vietii se accelerase mult, lumea traia in viteza, cu numeroase prioritati, carora insa, in general reusea sa le faca fata, insa nu fara sacrificii. Ea crescuse in mijlocul marelui oras si, desi era un copil sensibil, la scoala fusese printre primii. Copilaria o pusese in fata tuturor bolilor sale, pe care insa doctorii i le imblanzisera si i le vindecasera fara suferinta. Vara, cand pielea ai alba suferea de arsurile soarelui, invatase sa-si dea cu creme protectoare si sa stea la umbra. Mai mult, cand crescuse, mergea singura la dermatologie pentru a se informa si pentru a preveni orice posibila viitoare boala. Si dereglarile menstruale aparute simultan cu inchiderea la culoare a pielii in zona genitala si axila isi gasisera explicatia tot datorita medicilor specialisti. Aflase ca sufera de sindromul ovarelor polichistice si faptul ca a luat masuri la timp a scutit-o de multe viitoare suferinte si complicatii. De aceea a urmat facultatea de medicina si si-a ales ca specializare chiar dermatologia, angajandu-se ulterior intr-o clinica de prestigiu din Bucuresti: Hilmi Medical Center. logo-top hilmiStia de pe propria piele care sunt urmarile unor lucruri aparent obisnuite si inofensive, cum ar fi statul la plaja fara protectie sau in timpul orelor amiezii. Stia ca soarele, atat de iubit si de necesar, uneori este parsiv, mai ales vara, cand fiecare trebuie sa se pregateasca pentru intalnirele prelungite cu el. Stia si vroia ca toata lumea sa stie cum sa previna bolile de piele si alte complicatii pe care contactul pielii cu razele incinse le pot provoca (de la pistrui si pete inestetice la boli grave de piele sau chiar cancer). Sa stie ca anumite afectiuni dermatologice de fapt indica prezenta mai multor probleme interne. Iar pentru pacientii care deja se aflau in suferinta, dincolo de diagnostice, analize si tratamente la standardele cele mai inalte (pentru ca asa se lucra in clinica sa), atitudinea sa de om, aidoma tuturor colegilor sai, conta la fel de mult precum cel mai bun medicament.
Nici vechile sale probleme ginecologice nu au fost neglijate, apeland, evident, la serviciile pe care le ofera propria clinica. Controalele anuale preventive insotite de analizele si ecografiile specifice i-au permis sa aiba o viata perfect normala din toate punctele de vedere.
Copilul sensibil de ieri si de alta data isi implinise pana la urma visul, acela de a-i ajuta pe ceilalti din postura de doctor si de-a oferi informatii, educatie in sensul preventiei, diagnostice si tratamente corecte si eficiente.
A trait toata frumoasa ei viata, bucurandu-se de visul sau implinit.

 

(sursa poze: site-ul hilmi.ro)

Reclame