Carti in format clasic. Sa simt textura copertilor, sa aud fosnetul paginilor. Cartile spun doua povesti. O data pe cea scrisa in cuvinte in interiorul ei, si apoi, pe cea nescrisa, a drumului pe care cartea l-a facut de la tipografie pana la mine. Imi place sa ma gandesc la acest drum si la oamenii pe care cartea din mainile mele i-a intalnit, carora le-a daruit cate putin din energia sa.

In biblioteca de acasa am carti pe care le iubesc. Recunosc ca unele isi asteapta inca randul. In schimb, altele au fost deja citite si rascitite. In adolescenta (si acum imi pare rau), obisnuiam uneori sa fac insemnari cu pixul pe marginea foilor, sa subliniez frazele care ma puneau pe ganduri… Atunci aveam senzatia ca intru in dialog cu autorul cartii, acum vad acest gest ca pe un sacrilegiu. Atunci nu intelegeam misterul si povestea nespusa a cartilor. Acum o caut si ma straduiesc sa-i intuiesc tainele.

De aceea, pentru mine reprezinta un moment de uitare de sine atunci cand ratacesc printre rafturile bibliotecilor sau ale libraliilor. Fiecare titlu este poarta catre universul sau interior. Azi m-am oprit la libraria editurii Litera (editura care sarbatoreste un sfert de secol). logo litera ok

Primele carti pe care le-am mangaiat cu privirea au fost cele de cultura generala. Am luat cateva si le-am rasfoit. Le-am simtit corpul tare de hartie suprapusa in sute de pagini pe care nerabdarea ma impingea sa le incep chiar acolo. Dar nu! Cu greu inchid cartea aleasa si imi propun sa o citesc in liniste, acasa. O cumpar. Ii simt povara usoara in geanta. Ma bucur ca un copil in fata jucariei sale noi. In acelasi timp, ma amuz parafrazand un vers din unul dintre psalmii lui Arghezi: vreau sa o pipai si sa urlu „Este!”. Ma bucur ca o am fizic, ca si cand as fi intrat in posesia directa a lumii dintre coperti. Stiu ca o voi chinui. Imi place sa o las deschisa prin diferite colturi ale casei, astfel sa ma insoteasca in orice fac si orice mica pauza sa ii fie dedicata. O voi purta in geanta prin oras, la serviciu si oriunde am treaba. Si voi fura cateva pagini cand vremea poate sa treaca fara sa aiba nevoie de participarea mea.

litera cartiCand insa timpul nu-mi permite sa merg direct la librarie, apelez la siteul litera.ro si cumpar on-line cartile a caror sosire o astept cu sufletul la gura (noroc ca am mai multe modalitati de plata la dispozitie, iar livrarile se fac prin posta sau prin curier. Am si o veste buna pentru cititorii de limba romana de pretutindeni – pot comanda carti online de la Litera si romanii care locuiesc in strainatate, cartile fiind transportate de catre un curier international).

Carti in format electronic. Cand l-am primit, l-am privit cu o doza de legitima curiozitate si nedumerire. Nu mi-era clara diferenta dintre un „ebook reader” si o tableta, mai ales ca mai citisem diferite texte si pe tableta sau chiar pe telefon. Dar renuntasem repede. Ochii au fost pricipala cauza. Insa acum, cu ebook-ul deschis in fata, aproape nu inteleg de ce ochii nu sunt deranjati. Modul de afisare (particulele de cerneala sunt afisate electronic) este total diferit fata de tableta, ceea ce ofera un citit comod. Alte avantaje ar fi ca reprezinta o biblioteca la purtator, poti citi mai multe carti in paralel, te poti conecta la internet samd. Este un dispozitiv usor si comod. Am cumparat cateva ebook-uri de la Litera si le-am descarcat pe „ebook reader”. Asa spatiul pe care volumul cartilor tiparite pe hartie il ocupa peste tot in casa, ne este redat. La fel si aerul curat (cartile au nevoie de anumite conditii de depozitare, in caz contrar dezvolta diferite cipuerci etc). Nu mai e nevoie de noptiere cu turnuri de carti, de biblioteci cu 2-3 randuri de carti, unele in fata celorlalte, sau de birouri sufocate. Plus ca imi place sa cred ca am ajutat si eu putin, foarte putin, la economisirea hartiei (si, indirect, la salvarea catorva copaci).

*

In ambele situatii am fost tot eu, acestea sunt gandurile mele. Pana la urma nu am ales intre aceste modalitati de a citi, ci am ales sa citesc. Oricum. Biblioteca mea (reala si virtuala) este poarta catre liniste si bucurie. Catre aventura si mister. Catre dragoste si suferinta. Catre iubire si nemurire.

(sursa poze: site-ul litera.ro)

Anunțuri