Intrasem de multe ori in sala aceea apasator de mare. Parea o catedrala laica inchinata maretiei omului. Maretiei creativitatii sale fara margini si a talentului aflat in compania unei inteligente tot mai profunde. Rezultatul? O lume paralela, incarcata de senzatii si sentimente straine trecatorului grabit. Eu m-am oprit si am ramas nemiscata in timp si spatiu. Mereu ma coplesise, dar acum era diferit. Lumina ma invaluia, ma purta pe umerii sai moi de umbra si imi dezvaluia nuante noi, unghiuri noi, detalii noi. Incercam sa ma conving ca ma aflu in acelasi loc atat de cunoscut si ca simtul realitatii nu imi este alterat. Apoi, dintr-o data, s-a facut intuneric. Am tresarit, parea ca inot in smoala. Treptat insa, ochii mei s-au obisnuit sa patrunda lipsa luminii… Simteam ca ma aflu de cand lumea acolo si unicul meu rost este acela de a inregistra curgerea vremii prin intermediul luminii si a intunericului care alternau continuu.

– Noile lampi sunt frumoase, dar va fi greu sa le ingrijim, spuse managerul hotelului. Iar holul asta e prea mare, nu sunt suficiente. Trebuie sa mai comandam.

Ii vedeam, ii auzeam, dar nu paream contemporani. Lampile despre care vorbeau aveau un aspect invechit si totusi pareau noi. Vazandu-le, mi-am adus aminte ca filamentul de tantal a fost creat in 1902 de catre Werner von Bolton, pentru ca in 1908 William Coolidge sa inventeze filamentele omogene din wolfram pe care Irwing Langmuir le-a imbunatatit adaugand aragon in bec, pentru o rezistenta sporita. Filamentul in forma de spirala a fost creat tot de catre acesta in vederea reducerilor pierderilor de caldura.

– Lampile acestea au vapori metalici, sunt destul de periculoase, montati-le cat mai sus posibil, am auzit alta voce. Decorul ramasese acelasi, dar detaliile sale se schimbasera. Stiam ca acest tip de lampi aparuse in 1933, iar in 1938 deja se incepuse utilizarea lampilor fluorescente.

Si totusi simt ca ma aflu in coordonatele spatialo-temporale ale propriei mele existente. Cineva ma ia de brat si ma conduce afara.

– Asa-i ca-i fascinant?

Sunt buimaca. Ultimul manager al hotelului continua sa-mi vorbeasca.

– Sunt niste efecte extraordinare pe care le-am vazut prima data in simularea 3D a sistemelor de iluminare pe care le-am ales in colaborare cu specialistii de la AtasLighting. logo atas

Stiau ca acesta este un hotel vechi care a beneficiat de-a lungul anilor de diferite metode de iluminat, insa din cauza limitarilor vremii in ceea ce priveste varietatea si capacitatea sistemelor de iluminat, niciodata nu a fost pus in valoare cu adevarat. Acum insa este altceva. Recunosc ca nu a fost usor sa ne decidem asupra modelelor cele mai potrivite stilului si functionalitatii holului cel mare in primul rand. Insa am avut noroc ca am reusit sa restauram candelabrul principal, caruia i-am „asortat” acest sistem inovator de iluminat pe care designerul nostru l-a conceput impreuna cu echipa de la AtasLighting. Si eu am fost uimit de jocul de lumina si culoare. Conteaza foarte mult sa gasesti proportiile exacte intre volumele care trebuie scoase in evidenta si cele care trebuie estompate doar prin designul si pozitia corpurilor de iluminat. De asemenea, putem regla intensitatea luminii in functie de vremea de afara, ceea ce transforma acest spatiu intr-o entitate vie, perfect adaptata necesitatilor noastre.

– Vrei sa spui ca toate acestea sunt rezultatul noului proiect de iluminare al hotelului? Rezultatul este fabulos. Este evident ca ati beneficiat de una dintre solutiile personalizate oferite de AtasLighting. Stiu ca sunt specializati in implementarea rapida a solutiilor de iluminare in pas cu tendintele moderne, dar si cu inovatiile referitoare la economisirea de energie.

atas lighting

– Si nu numai atat, dar acum avem un sistem de iluminare exterior care pune in valoare detaliile arhitectonice ale intregii cladiri, asa cum sigur nu ai mai vazut-o pana acum. Toate acestea s-au cristalizat intr-un singur proiect, realizat cu un singur furnizor, ceea ce a dus si la echilibrarea bugetului, ca sa fiu sincer.

Desi stiam cat este de important iluminatul, atat cel interior, cat si cel exterior, numai dupa ce am putut aprecia diferentele intre acleasi spatiu iluminat pur si simplu sau in baza unui proiect modern si adaptat acestuia, am reusit sa inteleg cum arta si simtul practic pot crea impreuna proiecte unice.

(sursa informatiilor: site-ul istoriiregasite.wordpress.com; sursa imaginilor: site-ul atas.ro)

Reclame