Va redau mai jos o intamplare reala pe care mi-a povestit-o o prietena, la scurt timp dupa ce a emigrat. Astfel, chiar in primele zile, a aflat ca fix in orasul in care locuia de-acum avea loc unul dintre cele mai mari targuri de turism la nivel european. Dar mai bine sa o las pe ea sa povesteasca. Mai jos, emailul pe care mi l-a trimis chiar in ziua aceea:

„(…) Continuand discutiile de ieri, trebuie sa-ti spun ce-am patit la targ. Asa cum deja ai aflat, este vorba de un targ de turism care se desfasoara pe o suprafata de cateva mii de metri patrati, in cadrul unui centru expozitional enorm. La acest targ am vazut cele mai impresionante standuri din viata mea. Targul este organizat pe tari, fiecare tara beneficiaza de un spatiu mai mare sau mai mic, iar tara gazda are standuri pentru fiecare regiune. Toti expozantii incearca sa fie cat mai originali, chiar extravaganti. De la simulari 3D, proiectii video, recreari minimaliste ale unei regiuni, abundenta de obiecte tipice tarii sau zonei respective, inclusiv reproduceri de interioare. Nu-ti mai spun ca in unele standuri se pregatea cate un tip de mancare specific sau o bautura mai speciala care apoi, desigur, era oferita vizitatorilor. Ce sa mai, aveam senzatia unor „mosi” ai unui secol viitor. Curiozitatea mea mare a fost insa sa discut cu reprezentantii Romaniei. Standul lor atragea toate privirile plin simplitate si eleganta. Opulenta vecinilor nu facea altceva decat sa puna in evidenta linia arcuita a standului (similara curbelor care ne definesc geografia) si imaginile de o claritate absoluta. Am fost tentata sa le ating ca sa fiu sigura ca este vorba doar de poze. Discutand cu ei, am aflat ca standul expozitional  este adus din Romania, fiind proiectat impreuna cu o echipa tanara si profesionista de la noi – VISION Expo Systems – mi-au spus ca transportul a fost simplu de realizat, deoarece este un stand modular.

logo visionexposystemsvision stand

Mai mult, se adapteaza usor diferitelor spatii expozitionale, putand fi folosit si la alte evenimente similare. Incantata ca am vorbit romaneste acolo, in inima marelui oras, in mijlocul intregii lumi, mi-am luat prietena de mana si am pornit mai departe.

La standul de alaturi (o tara cu iesire la mare sau ocean), cativa tineri, in costume de baie, perfect bronzati, simulau o fericita zi de plaja, asezati comod in sezlonguri, acompaniati de cocktailuri colorate. Atat doar ca toata scena se desfasura cumva la inaltime pentru a putea fi usor admirata din toate partile. Incantata, prin semne, il rog pe cel mai frumos dintre tineri sa faca o poza cu mine. Acesta coboara, splendid, perfect bronzat si cu ochelarii de soare inca la ochi si ma ia dupa mijloc. In timp ce prietena mea mesterea la aparatul foto, eu ii vorbeam fireste in romana, cam tare, ce-i drept, si fara niciun fel de problema: „Ce fain e tipul asta! M-am scos. Trimitem poza acasa sa vada toate fetele ce iubit misto am”. Ea radea vesela in timp ce improvizam o sesiune scurta de fotografii. Inclusiv, ne deplasam putin si una dintre poze are ca fundal un roll-up  imens apartinand standului Romaniei. visonexposystems rollupIti dai seama ca imi turuia gura fara incetare, amandoua chicoteam ca niste adolescente, in timp ce manechiunul nostru era serios si nu spunea nimic. La sfarsit, i-am multumit in engleza. El si-a ridicat putin ochelarii de pe nas pentru a ma lasa sa admir privelistea unor ochi albastri adanci si limpezi, dupa care mi s-a adresat in cel mai dulce grai strabun „Si din ce oras esti?”. Draga mea, am incremenit. Instantaneu m-am inrosit, dandu-mi seama ca el intelesese tot ce vorbisem noi fara niciun fel de cenzura. Asa ca am marsat si i-am zis: „Adica din toti barbatii de aici, cel mai fain e tot un roman?”

In fine, am ras cu totii. Noi manzeste asa, inca rusinate. Insa mi-am invatat lectia, de acum o sa am grija ce si cum vorbesc, oriunde as fi, pentru ca romanii, dar si rezultatele creativitatii lor, se afla peste tot in lume.”

 

(sursa pozelor: site-ul visionexposystems.com)

Reclame