„Ti-ai pus centura de singuranta?”, „Iubito, cu mine esti in siguranta…”, „Te angajam cu siguranta!”. Probabil ca ati auzit cel putin una dintre sintagmele de mai sus in diferite imprejurari ale vietii. Si cu siguranta ca nu ati problematizat prea tare, avand in vedere ca insusi folosirea termenului „siguranta” v-a oferit increderea si garantia de care aveati nevoie pentru mentinerea limitei de confort. Insa, cat de sigura e promisiunea „sigurantei” pe diferite planuri? Este ea direct proportionala cu nevoia de „siguranta”?

– Cri-Cri, shhht… ca nu inteleg nimic din explicatii!

Furni se necajea mereu cand Cri-Cri, in loc sa fie atent si sa inteleaga explicatiile si conceptele care se discutau, el filosofa cu voce tare, astfel incat nu ii lasa nici pe ceilalti sa participe activ la intalniri. Mai mult, reusea de fiecare data sa isi formeze un cerc de fani (multi il stiau de la televizor sau de la concerte) care ii absorbeau cuvintele, patrunsi de profunzimea lor.

Se aflau la una dintre intalnirile pe care proiectul de Siguranta financiara le organiza pentru cei interesati in gestionarea eficienta a propriului buget, dar si a cheltuielilor.

logo sig fin

– Fie vorba intre noi, acest concept de „siguranta financiara” nu se sustine. Nu iti garanteaza nimeni un venit constant, ci doar facturi constante (cat traiesti, desigur). Atunci, care „siguranta”?

Cri-Cri era in mare verva. Venise de la un concert reusit si avea chef sa fie in continuare in centrul atentiei. In cazul lui, situatia era clara – nu avea un venit stabil si el, oricum, mai „boem” din fire (daca e sa ne luam dupa autocarcaterizare), imediat ce avea un ban in buzunar nu avea stare pana cand nu-l reintegra in circuitul banilor de pe piata. Adica isi cheltuia veniturile haotic si rapid. Atat de rapid ca mereu ramanea fara bani de lumina si telefon. Nu mai zic de mancare. Lui chiar ii sunt necesare aceste reuniuni. Numai sa fie atent. Era meritul lui Furni ca se afla aici, ea insistase sa vina, mai ales ca el o tot intreba cum de ea are mereu si el niciodata (indeosebi iarna, desigur).

siguranta fin

 

La aceste intalniri urma sa afle ca este posibil sa-i ajunga banii, ba chiar si sa economiseasca, daca este organizat. Primul pas ar fi „constientizarea” cheltuielilor – adica intelegerea constienta a faptului ca lunar avea niste cheltuieli prioritare si altele care ar fi putut bine-mersi sa lipseasca (dintre cele apartinand stilului aruncatul banilor pe fereastra), fara insa sa se priveze de mici placeri. Ba chiar exista posibilitatea sa isi faca toate calculele de care avea nevoie in legatura cu veniturile sale in hopuri, fara sa isi bata el capul de artist, ci apeland direct la diferite calculatoare puse la dispozitie gratuit de sigurantafinaciara.ro, asa cum este si Calculatorul de castiguri. Mai mult, organizarea bugetului si a cheltuielilor se poate face eficient, astfel incat sa-si poata investi economiile rezultate intr-un proiect profitabil (de antreprenoriat, de exemplu), in loc sa-i investeasca in „carpe diem” (traieste clipa).

– Cri-Cri, este vorba de „siguranta” pe care tu o poti crea. Si aici te indruma cum. Atitudinea ta de fronda denota lipsa de informare, teama si poate o doza de lene (si nu, nu esti „boem”, nu mai insista cu aceasta justificare nefondata).

Furni il puse la punct. Se saturase sa-l auda perorand in gol sau pe la usa ei dupa mancare.

Intalnirea s-a terminat. In drum spre casa, Cri-Cri, parca o idee infometat, se gandea cu regret ca nu mai avea nimic din banii primiti chiar in ziua aceea de la concert. Se transformasera pe loc in cateva perechi noi de ghete si o alta palarie trendy. Si acum burtica isi cerea drepturile, el se intoarse spre Furni pregatit sa-i ceara, in timp ce in minte ii rasuna povestea stramosului sau celebru:

„Ca sa nu cer imprumut
La vecina mea furnica,
Fi’ndca nu-mi da niciodata,
Si-apoi umple lumea toata
Ca m-am dus si i-am cerut…” (fragment din „Balada unui greier mic”, de G. Toparceanu)

sig fin greiereLui Cri-Cri, Furni ii dadea, dar nu era solutie, pana si el isi dadea seama. Desi la intalnire nu prea fusese atent, acasa isi facu iute cont si citi cu interes articolele de pe siteul sigurantafinaciara.ro, proiect realizat in colaborare de diferiti parteneri (Provident, Burcash, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis) si destinat oferirii de informatii actuale si de consiliere financiara membrilor sai. Intelese mai multe referitor la diferitele tipuri de cheltuieli, la organizarea listelor de cumparaturi, la necesitatea unor achizitii in defavoarea altora, la cum sa aleaga produse aflate in echilibru in ceea ce priveste raportul calitate-pret, la cum sa-si uniformizeze veniturile si la cum sa aiba la iarna si el provizii, nu numai harnica furnica. Asa ca se documenta si despre afaceri si despre consumul responsabil, dupa care isi facu cateva teste pentru a vedea cat este de informat in domeniul financiar (inclusiv aspecte legate de credite si imprumuturi spre care el avea o oarece preferinta).

Pana la urma, ii multumi lui Furni ca-l trasese de maneca si ca-l ajutase sa se trezeasca la realitate. Era convins ca va deveni primul greier cumpatat si, de ce nu, harnic, astfel incat toate fabulele si poeziile scrise despre el sa fie in curand considerate desuete.

(sursa poze: site-ul sigurantafinanciara.ro)