Istoria jucariilor este fascinanta. Din perspectiva dezvoltarii actuale, chiar si jucariile de acum 50 de ani par desprinse din epoci mult mai indepartate. Putinele jucarii care s-au mai pastrat astazi din trecut, indiferent de originea lor in timp si loc, inca mai pastreaza modul etern de raportare al tuturor copiilor la ele: bucurie, emotie, inocenta. Grija executarii acestora, in mare parte prin munca manuala, este induiosatoare. Cine a mai gasit prin pod vreo jucarie care a apartinut parintilor sau chiar bunicilor a fost cu siguranta transportat in incredibila lor copilarie, caci, nu-i asa, este greu sa ni-i imaginam pe inaintasii copii, tragand de sfoara o masinuta de lemn sau imbracand o papusa de carpe, de multe ori acestea reprezentand unicele comori ale copilariei.

Chiar si generatia noastra, a carei copilarie a fost impartita in doua de evenimentele istorice ale anului 1989, s-a bucurat de jucarii simple, dar educative, unele dintre ele existand obligatoriu in casa fiecaruia (imi aduc aminte, de exemplu, de jucariile de cauciuc rigid tip „Donald marinarul” sau de clasicul joc „Dacii si romanii”).

sursa poza: latrecut.ro
sursa poza: latrecut.ro
sursa poza: latrecut.ro
sursa poza: latrecut.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Restul copilariei se petrecea afara, la coarda, elastic, sotron (cu varianta sa mai ampla „Frunza”) si la batut mingea, fete si baieti deopotriva (iar la tara mai jucam si „Biba” sau „Turca”).

Azi, ma uit la copiii mei si regret poate ca au pierdut ceva din libertatea noastra. Insa jucariile prezentului reprezinta mici minuni ale tehnicii, copiii cunosc lumea moderna devreme prin intermediul lor (la 2 ani si jumatate stiu sa se joace pe tableta sau telefon, stiu ce este internetul, isi dau drumul singuri la desene animate). Acest aspect al evolutiei are si efecte pozitive (conexiuni logice, memorare rapida, coordonare precisa), dar si negative (tendinta de insingurare, preferinta pentru statul in casa, posibila afectare a dezvoltarii creierului si a ochilor).

M-am tot gandit atunci cum as putea sa le ofer copiiilor mei bucuria jocului afara, in aer liber, alaturi de alti copii, acolo unde copilaria are cel mai mult de castigat. Jucariile gonflabile sunt ideale pentru asta. De aceea le-am cumparat un castel  (noi nici in visele cele mai frumoase nu am avut asa ceva), o jucarie de exterior colorata viu si sigura care invita la socializare si la miscare.

Play Center 4 in 1 (sursa poza: bestkids.ro)

Am avut, in schimb biciclete. Mai marisori fiind, stiam sa le si reparam (umflam roata, aveam grija sa nu pierdem ventilul si puneam la loc lantul cand acesta cadea). Ma bucur ca la bicicletele baietilor mei nu se intampla nimic din toate acestea. Este totusi mai sigur pentru manutele lor.

bicicleta 125XL (sursa poza: bestkids.ro)

Trebuie sa recunosc ca azi e greu sa alegi din multitudinea de posibilitati. Jucariile (si aici includ si jocurile) sunt create respectand criterii clare de siguranta, varsta, scop. Multe dintre ele pot da dependenta si se recomanda supravegherea si din perspectiva timpului cat sunt utilizate. De aceea, jocurile educative sunt cele mai indicate (si clar, in favoarea celor video). Se stie ca ele contribuie la exersarea diferitelor abilitati ale copiilor (atentie, concentrare, intelegere), fiind clasate pe niveluri de varsta si grade de dificultate. Inclusiv parintii sunt interesati de acestea din urma, acompaniind copiii in joaca lor educativa. Se dezvolta astfel comunicarea parinte-copil, iar adultii au posibilitatea sa redescopere copilaria intr-un mod util pentru cei mici. Pentru ca, dincolo de toate jucariile si jocurile acestei lumi, fericirea copilului este completa atunci cand parintii sai participa activ la procesul sau de invatare prin joaca.

(castelul gonglafil si bicicleta din imagini pot fi cumparate on-line, alaturi de multe alte jocuri si jucarii, de pe site-ul bestkids.ro)

Anunțuri