Anul acela a fost cel mai greu.

Nimeni nu este pregatit pentru ce-i mai rau nici chiar cand la orizont se intrevede dezastrul. Intr-o prima faza, il ignoram. Apoi, ne „imbarbatam” cu „nu se poate sa mi se intample tocmai mie/noua”. Insa viata ne demonstreaza prea des altceva: da, se poate. Intre timp, incepe odiseea mersului la doctor. Intai la un specialist, analize, un tratament. Apoi altul, alte analize, alte tratamente. Cauza ramane inca suspendata intre nenumarate variante, niciuna imbucuratoare, in timp ce efectele isi fac de cap cu mai multe insistenta si… vremea trece. Tic-tac, tic-tac… Chiar daca nu am perceput constient aceasta apasare colosala a timpului care se scurgea impotriva noastra, undeva in adanc, presiunea devenea tot mai puternica. Ritmul nostru tot mai crescut, orientarea tot mai slaba, iar presimtirile cele negre tot mai clare… „da, ni s-a intamplat chiar noua”.

Cand s-a confirmat diagnosticul, era tarziu. Singura asigurare medicala era cea de stat. Posibilitatile noastre de diagnosticare rapida fusesera irosite. Acum eram in corzile posibilitatilor de tratament eficient, o lupta pe care ne temeam sa nu o pierdem din start. Si ca mai mereu in astfel de situatii critice, familia aspira la o varianta de tratament (posibil unic drum spre vindecare) care insa presupune un efort financiar prea mare: consultarea unor medici din strainatate, verificarea diagnosticului la clinici specializate din Europa sau oriunde s-ar afla acestea in lume.

Nici noi nu am plecat. Am urmat orbeste directiile sovaitoare pe care le aveam la indemana. Pe care, de fapt, ni le pusesem singuri la indemana prin hotararile luate anterior in ceea ce priveste sanatatea noastra, a fiecarui membru al familiei in parte. Sau, mai bine zis, prin lipsa lor.

medihelp

Nu pot sa dau timpul inapoi. Sunt tentata insa sa ma gandesc ca s-ar putea da, doar ca sa gasesc, tardiv, solutii. Si nu l-as da inapoi la momentul in care am aflat diagnosticul. Nici macar la momentul in care au aparut primele simptome. Nu, cu mult mai mult timp inapoi. M-as opri la cel mai bun si mai fericit moment in care viata e un suvoi de bucurii, condimentat rar cu cate o tristete usoara. M-as intoarce acolo si as opri-o pe cea care am fost atunci pentru a intreba-o doar atat: „Te-ai gandit la sanatatea ta si a celor dragi?”. Probabil ca mi-as raspunde razand: „Sigur! Luam vitamine, ne ferim de temperaturi extreme si mergem la doctor cand nu ne simtim bine”. Insa nu acesta este raspunsul bun. Nici pe de parte. Eu de-abia acum stiu asta, acum, cand cel putin pentru unul dintre noi este cu mult prea tarziu. „Nu”, mi-as spune. „Sa te gandesti la sanatatea ta inseamna mult mai mult. Insemana sa ti-o asiguri. Din timp. (acest exercitu de imaginatie doare prin imposibilitatea de a schimba ceva din ce a fost, insa deschide posibilitatea uriasa de a schimba ceva din ce va fi).

Ma refer la o asigurare medicala privata pentru tine si familie. Cu acoperire internationala pentru a avea acces la spitalele publice sau private din lume, cu suportarea integrala a cheltuielilor de spitalizare (inclusiv interventiile chirurgicale). Acum, ca viata mi-a dat deja o palma (ca sa ma exprim mai putin dureros), stiu ca o astfel de asigurare medicala este oferita de MediHelp International. Indiferent de planul de asigurare pentru care se opteaza (Planul BUPA, MediHelp sau Allianz Tiriac), scopul unei astfel de asigurari este sa ofere cele mai bune servicii si conditii pentru desfasurarea in siguranta si complet acoperit a actului medical de calitate; este sa nu se ajunga la concluzuii atat de dureroase precum ale mele, acum. Si asta doar pentru ca am considerat mereu (si, din pacate, nu sunt singura) ca sanatatea este un bun „dat”, un drept alinenabil care nu intra in discutie si careia nu am de ce sa ii acord prea multa atentie. Familia mea ar fi avut alt destin acum daca nu as fi asteptat sa se intample o nenorocire pentru a intelege de ce e importanta asigurarea de sanatate internationala. In prezent, unul dintre cele mai noi si mai interesante produse din domeniu se numeste MediHelp Superior Plan si are cea mai mare limita de acoperire de pe piata (2.5 milioane de euro pe an, cu posibilitatea alegerii tarii in care se doreste efectuarea ingrijirilor medicale, precum si acoperirea cheltuielilor cu maternitatea, daca este cazul)

medihelp2

In fond, ceea ce imi trebuie (ne trebuie) este sa stim ca atunci cand, Doamne fereste, nenorocirea isi arata iar coltii, inca din primele momente putem sa alegem fara restrictiile impuse de resursele financiare ale momentului, calea cea mai eficienta catre insanatosire, fie ca aceasta presupune interventii chirurgicale, tratament in ambulatoriu, servicii de transplant de organe sau tesuturi, fie chiar evacuare aeriana (cu acoperire inclusiv in cazul bolilor grave, cum sunt afectiunile oncologice).

Nu sunt specialista in sanatate sau in asigurari, insa am suferit din cauza lipsei de informare si a actiunii la momentul potrivit, anterior nenorocirii, atunci cand ar fi trebuit sa achizitionez o astfel de asigurare de sanatate privata. Pentru mine si familia mea.

Astfel, ceea ce mi-as fi spus mie daca m-as fi fi putut intoarce in timp, de fapt imi spun mie celei de acum si oricui vrea sa se opreasca putin din caruselul vietii sale intense, pentru un moment de meditatie. De fapt, este atat de simplu! Ce poate fi mai important din viata, daca nu viata insasi la baza careia sta sanatatea fiecarui membru al familiei. Din pacate, nu pot face o asigurare de sanatate retroactiva si nu mai pot aduce inapoi pe nimeni. Insa pot face o asiguare de sanatate cu acoperire internationala incepand chiar de azi. Pot actiona acum pentru a evita retrairea experientelor trecutului. Se spune ca lectiile ni se repeta in viata pana cand le invatam. Eu stiu ca am invatat-o pe a mea, insa nu e nevoie sa asteptati sa se intample ceva ireversibil pentru a intelege care este valoarea unei astfel de decizii. Invatati aceasta lectie, inainte de a va fi data de catre viata. Indiferent care sunt necesitatile, resursele si dorintele fiecaruia in parte, veti gasi la MediHelp planul de asigurare de sanatate potrivit, arma cea mai eficienta impotriva regretelor tarzii si inutile.

Cum va spuneam, anul acela a fost cel mai greu. Si stiu ca ar fi putut sa fie altfel. Iar gandul acesta ma macina usor si continuu. Nu pot sa ma smulg durerii rememorarii la infinit a greselilor si a ceea ce nu am facut, decat actionand. Facand acum ce nu am facut atunci, pentru ca viitorul sa ne ofere mai multa liniste si siguranta. Este datoria mea fata prezent, dar si obligatia mea morala fata de trecut.

Voi, care ati citit aceasta marturisire publica, in ce punct va aflati si prin ce probleme v-a plimbat viata? V-ati facut o asigurare de sanatate privata?

Sursa foto: medihelp.ro, morguefile.ro, colaj

(articol participant la competitia SuperBlog 2014)

Reclame