Cred in semne. Cred intr-o anumita predestinare subtila pe care doar patrunderea sensului intamplarilor aparent fara legatura unele cu altele o poate descifra. Asa am inteles eu ca m-am nascut in zodia „cafelei”. A treisprezecea zodie sub influenta careia femeile ultimelor generatii din familia mea si-au depanat povestile de viata.

Bunica

Pozele din tinerete adancesc misterul acestei femei formidabile pe care eu am cunoscut-o foarte putin. Imbracata intotdeauna in pas cu moda tafnoasa care obliga femeile anilor ´40 la artificii elegante, bunica apare in majoritatea fotografiilor insotita de o ceasca de cafea. Mama mi-a povestit ca de la cafea i s-a tras si prima casnicie, o telenovela avant la lettre, primul sot al ei (sau „primul bunic” cum i-a ramas numele in analele familiei), a fost cucerit de maiestria cu care bunica ghicea in cafea. Lui ii ghicise o viata plina de mister si iubire alaturi de o femeie fascinanta, privindu-l pana in adancul inimii cu ochii sai verzi si ametitori. Sarmanul s-a supus destinului implacabil si a luat-o de nevasta pentru doar cateva luni, caci bunica si-a dat seama ca interpretase gresit unul dintre semnele cifrate din ceasca si prorocirea, de fapt, nu se referea la ea insasi, ci la tiganca florareasa despre care banuia oaresce…

Ghicit_in_cafea

Aventuri inecate in negura unor timpuri profund romantice din care astazi au mai ramas, pe langa poze, numai ibricul bunicii si cateva cesti dintr-un serviciu Rosenthal candva impresionant.

Mama

Mama a mostenit de la bunica dragostea pentru cafea, dar nu si cea pentru ghicit pentru ca mama a preferat dintotdeauna cafeaua la filtru. Desigur ca un astfel de aparat troneaza astazi pe polita cu amintiri. Este functionabil, insa valoarea sa sentimentala enorma ma imiedica sa-l ating mai mult decat pentru a-l sterge de praf. Si asta pentru ca mama, tanara absolventa a unei facultati „boeme”, traia esenta zilelor si a noptilor amestecand cafeaua la filtru cu poezii si nostalgii. Asta pana cand l-a cunoscut pe tata si, la prima intalnire oficiala cu familia si tot tacamul, cafeaua pusa la fiert in ibric – din ordinele precise ale bunicii – a dat in foc de cateva ori si o data pe pantalonii tatei, fapt iertat atunci cu usurinta doar de partea masculina a intrunirii. Bunica si matusa au amutit, o asemenea impietate, sa versi atata cafea, inca nu se mai intamplase in familia noastra, prilej pentru mama sa scoata in evidenta utilitatea folosirii unui aparat specializat in prepararea cafelei. Ca urmare, tata i-a facut cadou mamei un filtru nou, cel pe care il avem si astazi, filtru care a fiert de-a lungul anilor cafeaua si visele lor. (Bunica nu s-a lasat convinsa, a continuat sa-si pregateasca magica licoare la ibric, cu o pricepere demna de invidiat).

Eu

Cat despre mine, am din nastere o pata cafenie in forma de bob de cafea undeva dupa ureche, plus ca am vazut lumina acestei vieti in Brazilia, tara cafelei prin excelenta. Insa nu am inteles nimic pana de curand, chiar daca ecourile rolului pe care cafeaua l-a jucat in familia noastra ma insoteau deja. Asta poate si pentru ca am inceput sa beau cafea relativ tarziu. Imi placea insa sa adulmec parfumul de cafea proaspat macinata si sa ma imbat cu aroma cafelei fierbinti, aburind in ceasca si invitand la ceas de tihna si povesti, in ciuda efectului sau energizant. Imi placea, ca si bunica, sa descifrez mesajele iscusit codate pe care zatul le crea pentru ochii nostri curiosi in fiecare cafea la ibric. Dar cum mama era fidela filtrului, eu fugeam adesea prin vecini sa-i necajesc cu accesele mele de clarvazatoare inchipuita (mama si acum crede ca asta e motivul pentru care si vecinii mei au optat pentru cafeaua la filtru).

Insa momentul culminant al istoriei mele personale din perspectiva celei mai indragite bauturi de pe glob a fost atunci cand, in vizita la niste prieteni, am descoperit in bucatarie un mic OZN argintiu, a carui tehnologie desavarsita era dedicata satisfacerii gusturilor celui mai pretentios bautor de arabica sau robusta: Caffè Americano, Caffe Latte, Cappuccino, Mocca  etc. Nu stiu prin ce capriciu al sortii (sau tocmai datorita zodiei mele), am fost rugata sa prepar cateva bauturi cremoase si imbatatoare (cineva imi sugerase sa-i strecor discret si cateva picaturi de whisky la sfarsit), iar rusinea mea de a nu fi fost familiarizata cu un expresor Philips profesional m-a impiedicat sa refuz aceasta sarcina, mai ales ca gazda imi arunca ocheade negre si intense.

Espressor cafea Philips Saeco Poemia
Espressor cafea Philips Saeco Poemia

Rezultatul colaborarii mele cu cel mai nou model de expresor a fost insa si mai intens. Toata lumea a savurat cu placere ingenioasele combinatii pe care le reusisem doar datorita aparatului, chiar daca nu au fost chiar cele solicitate. Secretul insa l-am pastrat cu sfintenie, facand pe loc legamant de onoare si cafea ca un astfel de expresor de cafea sa devina tovarasul diminetilor mele. De fapt, de-abia atunci am deslusit gustul rafinat si patrunzator al unei cafele a carei esenta este pusa complet in valoare.

In noaptea aceea, din cauza curiozitatii mai convingatoare decat teama de insomnie, am gustat alaturi de gazda, un amic, toate tipurile de cafea pregatite de expresorul fermecat, astfel incat, previzibil, somnul a fugit mancand pamantul, iar noi am avut timp si dipozitie sa arcuim conversatia catre zori. Am aflat multe secrete despre cafea pentru ca, inevitabil, discutia gravita in jurul punctului nostru de tangenta. Asa m-am mirat cu gura plina de Cappuccino cand mi-a spus ca exista aproape 80 de soiuri de cafea si ca in 1901 s-a inventat primul aparat de espresso (de catre italianul Luigi Bezzera) si la a doua ceasca de Caffe Latte mi-am completat cunostintele cu informatia referitoare la Achilles Gaggia care in 1946 a perfectionat acest aparat, obtinand primul Cappuccino (motiv sa-l mai savurez inca o data).

marketonline

Pe mine insa ma interesa mai tare prezentul expresoarelor, decat trecutul lor, asa ca am descoperit de unde imi pot cumpara si eu unul, comod si fara sa ies din casa: de la magazinul MarketOnline.ro. Desigur, piatra de incercare va fi sa ma decid intre modele de la DeLonghi, Philips (precum are el), Ariete, Kenwood si asa mai departe… aparate minunate care au puterea divina de a transforma boabele prajite si apa clocotinda in elixirul energiei si liantul iubirii.

Espressor cafea DeLonghi Combi BCO 320
Espressor cafea DeLonghi Combi
Espressor cafea Ariete Retro Red 1388
Espressor cafea Ariete Retro Red

Spre dimineata, excesul de cafea si de emotie imi creasera o senzatie de plutire, fiind in acelasi timp surprinsa de cum amicul meu a devenit, literalmente peste noapte, el

Asa am inteles eu ca m-am nascut in zodia „cafelei”.

 

Surse informare: ro.wikipedia.org/wiki/Cafea, marketonline.ro

Surse poze: marketonline.ro, bzc.ro, olx.ro, foodstory.ro

 

Articol dedicat cafelei si celei de-a 17-a probe din competitia SuperBlog 2014