Cred in semne. Cred intr-o anumita predestinare subtila pe care doar patrunderea sensului intamplarilor aparent fara legatura unele cu altele o poate descifra. Asa am inteles eu ca m-am nascut in zodia „cafelei”. A treisprezecea zodie sub influenta careia femeile ultimelor generatii din familia mea si-au depanat povestile de viata.
Bunica
Pozele din tinerete adancesc misterul acestei femei formidabile pe care eu am cunoscut-o foarte putin. Imbracata intotdeauna in pas cu moda tafnoasa care obliga femeile anilor ´40 la artificii elegante, bunica apare in majoritatea fotografiilor insotita de o ceasca de cafea. Mama mi-a povestit ca de la cafea i s-a tras si prima casnicie, o telenovela avant la lettre, primul sot al ei (sau „primul bunic” cum i-a ramas numele in analele familiei), a fost cucerit de maiestria cu care bunica ghicea in cafea. Lui ii ghicise o viata plina de mister si iubire alaturi de o femeie fascinanta, privindu-l pana in adancul inimii cu ochii sai verzi si ametitori. Sarmanul s-a supus destinului implacabil si a luat-o de nevasta pentru doar cateva luni, caci bunica si-a dat seama ca interpretase gresit unul dintre semnele cifrate din ceasca si prorocirea, de fapt, nu se referea la ea insasi, ci la tiganca florareasa despre care banuia oaresce…
Aventuri inecate in negura unor timpuri profund romantice din care astazi au mai ramas, pe langa poze, numai ibricul bunicii si cateva cesti dintr-un serviciu Rosenthal candva impresionant.
Mama
Mama a mostenit de la bunica dragostea pentru cafea, dar nu si cea pentru ghicit pentru ca mama a preferat dintotdeauna cafeaua la filtru. Desigur ca un astfel de aparat troneaza astazi pe polita cu amintiri. Este functionabil, insa valoarea sa sentimentala enorma ma imiedica sa-l ating mai mult decat pentru a-l sterge de praf. Si asta pentru ca mama, tanara absolventa a unei facultati „boeme”, traia esenta zilelor si a noptilor amestecand cafeaua la filtru cu poezii si nostalgii. Asta pana cand l-a cunoscut pe tata si, la prima intalnire oficiala cu familia si tot tacamul, cafeaua pusa la fiert in ibric – din ordinele precise ale bunicii – a dat in foc de cateva ori si o data pe pantalonii tatei, fapt iertat atunci cu usurinta doar de partea masculina a intrunirii. Bunica si matusa au amutit, o asemenea impietate, sa versi atata cafea, inca nu se mai intamplase in familia noastra, prilej pentru mama sa scoata in evidenta utilitatea folosirii unui aparat specializat in prepararea cafelei. Ca urmare, tata i-a facut cadou mamei un filtru nou, cel pe care il avem si astazi, filtru care a fiert de-a lungul anilor cafeaua si visele lor. (Bunica nu s-a lasat convinsa, a continuat sa-si pregateasca magica licoare la ibric, cu o pricepere demna de invidiat).
Eu
Cat despre mine, am din nastere o pata cafenie in forma de bob de cafea undeva dupa ureche, plus ca am vazut lumina acestei vieti in Brazilia, tara cafelei prin excelenta. Insa nu am inteles nimic pana de curand, chiar daca ecourile rolului pe care cafeaua l-a jucat in familia noastra ma insoteau deja. Asta poate si pentru ca am inceput sa beau cafea relativ tarziu. Imi placea insa sa adulmec parfumul de cafea proaspat macinata si sa ma imbat cu aroma cafelei fierbinti, aburind in ceasca si invitand la ceas de tihna si povesti, in ciuda efectului sau energizant. Imi placea, ca si bunica, sa descifrez mesajele iscusit codate pe care zatul le crea pentru ochii nostri curiosi in fiecare cafea la ibric. Dar cum mama era fidela filtrului, eu fugeam adesea prin vecini sa-i necajesc cu accesele mele de clarvazatoare inchipuita (mama si acum crede ca asta e motivul pentru care si vecinii mei au optat pentru cafeaua la filtru).
Insa momentul culminant al istoriei mele personale din perspectiva celei mai indragite bauturi de pe glob a fost atunci cand, in vizita la niste prieteni, am descoperit in bucatarie un mic OZN argintiu, a carui tehnologie desavarsita era dedicata satisfacerii gusturilor celui mai pretentios bautor de arabica sau robusta: Caffè Americano, Caffe Latte, Cappuccino, Mocca etc. Nu stiu prin ce capriciu al sortii (sau tocmai datorita zodiei mele), am fost rugata sa prepar cateva bauturi cremoase si imbatatoare (cineva imi sugerase sa-i strecor discret si cateva picaturi de whisky la sfarsit), iar rusinea mea de a nu fi fost familiarizata cu un expresor Philips profesional m-a impiedicat sa refuz aceasta sarcina, mai ales ca gazda imi arunca ocheade negre si intense.
Rezultatul colaborarii mele cu cel mai nou model de expresor a fost insa si mai intens. Toata lumea a savurat cu placere ingenioasele combinatii pe care le reusisem doar datorita aparatului, chiar daca nu au fost chiar cele solicitate. Secretul insa l-am pastrat cu sfintenie, facand pe loc legamant de onoare si cafea ca un astfel de expresor de cafea sa devina tovarasul diminetilor mele. De fapt, de-abia atunci am deslusit gustul rafinat si patrunzator al unei cafele a carei esenta este pusa complet in valoare.
In noaptea aceea, din cauza curiozitatii mai convingatoare decat teama de insomnie, am gustat alaturi de gazda, un amic, toate tipurile de cafea pregatite de expresorul fermecat, astfel incat, previzibil, somnul a fugit mancand pamantul, iar noi am avut timp si dipozitie sa arcuim conversatia catre zori. Am aflat multe secrete despre cafea pentru ca, inevitabil, discutia gravita in jurul punctului nostru de tangenta. Asa m-am mirat cu gura plina de Cappuccino cand mi-a spus ca exista aproape 80 de soiuri de cafea si ca in 1901 s-a inventat primul aparat de espresso (de catre italianul Luigi Bezzera) si la a doua ceasca de Caffe Latte mi-am completat cunostintele cu informatia referitoare la Achilles Gaggia care in 1946 a perfectionat acest aparat, obtinand primul Cappuccino (motiv sa-l mai savurez inca o data).
Pe mine insa ma interesa mai tare prezentul expresoarelor, decat trecutul lor, asa ca am descoperit de unde imi pot cumpara si eu unul, comod si fara sa ies din casa: de la magazinul MarketOnline.ro. Desigur, piatra de incercare va fi sa ma decid intre modele de la DeLonghi, Philips (precum are el), Ariete, Kenwood si asa mai departe… aparate minunate care au puterea divina de a transforma boabele prajite si apa clocotinda in elixirul energiei si liantul iubirii.
Spre dimineata, excesul de cafea si de emotie imi creasera o senzatie de plutire, fiind in acelasi timp surprinsa de cum amicul meu a devenit, literalmente peste noapte, el…
Asa am inteles eu ca m-am nascut in zodia „cafelei”.
Surse informare: ro.wikipedia.org/wiki/Cafea, marketonline.ro
Surse poze: marketonline.ro, bzc.ro, olx.ro, foodstory.ro
Articol dedicat cafelei si celei de-a 17-a probe din competitia SuperBlog 2014
Vreau sa spun ca eu am un asemenea expressor. te face sa simti ca te mai nasti o data dimineata..
ApreciazăApreciază
sunt convinsa!
ApreciazăApreciază
Sunt un mare bautor de cafe…de acum voi fi insa si mai mare…
ApreciazăApreciază
Asa-i? Multumesc pentru comentariu, Florin! 🙂
ApreciazăApreciază
Nu stiu cum, dar m-am intors la articolul tau…Impresionanta poveste…
ApreciazăApreciază
ma bucur tare mult daca a placut… am incercat sa o fac la fel de aromata precum o cafea buna 🙂
ApreciazăApreciază
He, he! Super! Acum mi-ai facut pofta de cappuccino si nu e decat… 10:55 pm. Pana maine dimineata o sa stii de ce sughiti :)) Asa expressor vreau si eu!
ApreciazăApreciază
te cred, cine nu… eu risc o cafea cu lapte clasica 🙂
ApreciazăApreciază
foarte originală abordarea tematicii impuse de probă 😀 mi-a plăcut foarte mult! Bravo, Cristina!
ApreciazăApreciază
Multumesc mult 🙂
ApreciazăApreciază
Foarte faina ideea cu istoria si puntea intre generatii si epoci 🙂
ApreciazăApreciază
Multumesc! 😉
ApreciazăApreciază
Mi-ai adus aminte de rasnita veche de cafea a bunicii mele:) Nu stiu daca as avea rabdare sa o mai folosesc. Apreciez intotdeauna un esspreso bun!
ApreciazăApreciază
Uite ce-ai facut! Din cauza ta, ma duc sa mai beau( inca) o cafea!
ApreciazăApreciază
🙂 si eu!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu siguranta sunt nascuta in zodia cafelei amare, ce umple diminetile si albeste noptile, facand ca totul sa pluteasca in aburi parfumati si in fum de tigara. :))
ApreciazăApreciază
o combinatie letala pentru unii si vitala pentru altii 🙂
ApreciazăApreciază
Bună ideea cu a 13-a zodie! 🙂
Sunt convinsă că o zodie a cafelei există cu adevărat! 🙂
ApreciazăApreciază
asa zic si eu 🙂 multumesc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mi-e imi place cafeaua, imi plac povestile despre cafea, chiar si telenovelele din tara cafelei. Mi-ai amintit de una: Cafea cu parfum de femeie. 🙂
ApreciazăApreciază
🙂 Toate au darul de a crea o stare de bine 🙂
ApreciazăApreciază
Daca nu mi-ar fi placut oricum cafeaua pana cum, in mod cert m-as indragosti de ea citind articolul tau.
ApreciazăApreciază
de cafea si de expresoarele astea fantastice de la marketonline.ro 🙂
ApreciazăApreciază
eu nu beau cafea de fel,abia beau cate o ciocolata calda..dar cafea fac pentru oaspeti …
ApreciazăApreciază
🙂 imi place si ciocolata calda, ai dreptate, e delicioasa!
ApreciazăApreciază
Mama are o pata cafenie pe obraz! 🙂
Uite vezi, de-asta esti in fruntea clasamentului, pentru ca ai idei surprinzatoare si scrii cu o eleganta aparte!
Fooarte frumos articolul!
ApreciazăApreciază
multumesc tare mult, Alina, aprecierea ta ma maguleste, mai ales ca vine din partea unei bloggerite talentate, asa cum esti tu 🙂
ApreciazăApreciază
Auzisem eu ceva ca s-ar fi descoperit a 13-a zodie, dar habar nu aveam ca se numeste „a cafelei”. Nu ca n-as fi incantata, ca adevarata bautoare de cafea ce sunt.:)
Mi s-a facut pofta de inca o cafea citind articolul tau si daca promiti ca-mi citesti in ea ca mi se implineste visul cel tarziu la anu’, o fac la ibric, parol. :)))
ApreciazăApreciază
se implineste!!!
poti s-o faci acum linistita la unul dintre expresoarele astea faine 🙂
ApreciazăApreciază
Frumoasa evolutie, dar parca cel mai frumos era tot pe vremea bunicilor noastre 🙂
ApreciazăApreciază
si pe mine ma incearca aceeasi nostalgie…
ApreciazăApreciază
superbe expresoarele, nici eu nu as sti pe care sa-l aleg! si apropo de rasnita aceea, acum regret ca am aruncat-o pe cea veche a bunicii. as fi avut o amintire foarte haioasa, a noastra era ceva mai mica si o foloseam si pt cafea si pt piper.
spor la cafelit.
ApreciazăApreciază
stiu, acum ar fost un obiect de decor ideal 🙂
ApreciazăApreciază
Cum se savureaza cel mai bine lectura acestui acticol? Pai la o cescuta de cafea cu grija pregatita si visand in acelasi timp la un super espressor….:) succes mult si felicitari!
ApreciazăApreciază
o, da 🙂
ApreciazăApreciază
Ador cafeaua, indferent cum este preparata, insa un expresor tot mi-as lua 🙂
ApreciazăApreciază
Corect!
ApreciazăApreciază
eu , pt ca e si dimineata, degraba fug sa iau cafeaua
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😉 vei avea sigur o zi buna!
ApreciazăApreciază
Sunt băutor de ness. Expreso beau doar când conduc pe autostradă!
Spor !!!
ApreciazăApreciază
Ms la fel 🙂
ApreciazăApreciază
Si eu cred in zodii. Aceasta a treisprezececea zodie e tare savuroara. Norocoasa mai esti. 🙂
ApreciazăApreciază
😉
ApreciazăApreciază
Haaa! Imi place ca avem in comun motivul OZN-ului/aparatului de origine extraterestra. Dar povestea ta curge foarte misto. Zic sa bem o cafea la Straja!
ApreciazăApreciază
Da 🙂
mersi fain – chiar mi-ar placea sa pot ajunge 🙂
ApreciazăApreciază
Frumoasa „Saga”, dar mie-mi placea mai mult diva 🙂 Spor la cafea!
ApreciazăApreciază
Las’ ca si diva e cafegioaica… revine ea in afara SB 🙂
ApreciazăApreciază
Ah, am baut o cafea in oras teribil de buna zilele acestea. Citindu-ti articolul mi s-a facut tare pofta, trebuie sa mi iau si eu un expressor ca sa iasa asa gustoasa 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
adevarul e ca si eu visez cu ochii deschisi la un expresor din astea 🙂
ApreciazăApreciază
Doamne, mi-ai facut o pofta nebuna de o cafeluta, pe care mi-as fi pregati-o de indata, daca n-ar fi trecut de ora unu noaptea! Minunat articol, incantatoare cafea, sublime expresoare!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂
ApreciazăApreciază