Expozitia „Desenele pictorului Eftimie Modalca” va fi vernisata pe 3 februarie, la orele 17.00, la Libraria Okian din strada Muresenilor, nr. 1 din Brasov.

poza afis expo modalca

O expozitie este o manifestare culturala de interes si coeziune spirituala pentru comunitatea in care are loc, mai ales daca este vorba de unul dintre reprezentantii de seama a vietii sale artistice. Despre o astfel de expozitie vreau sa va vorbesc astazi si nu ma adresez acum doar brasovenilor in orasul carora isi va deschide portile, incepand cu 3 februarie, ci tuturor iubitorilor de arta plastica romaneasca. Si asta pentru ca expozitia va oferi pentru prima data marelui public posibilitatea de a patrunde tainele unui talent mai putin cunoscut al apreciatului pictor brasovean Eftimie Modalca (1936-1991): acela de desenator.

Expozitia „Desenele pictorului Eftimie Modalca” este realizata la initiativa doamnei Veronica Bodea Tatulea – cunoscut grafician si critic de arta, si este alcatuita din lucrari apartinand Colectiei Radivon. Desenele, schitele si crochiurile selectate pentru a fi prezentate in premiera marelui public reprezinta decantarea emotiilor artistului in relatie cu esenta vietii: „Preocupat nu atat de expresivitatea formei, cat mai ales de cea a miscarii, de capacitatea corpului uman de a se transforma in semn, de a sugera o relatie fundamentala cu viata, a profitat de calitatile sale de excelent desenator notand cu rapiditate, din cateva trasaturi de carbune sau tus, esenta imaginii privite.” (Veronica Bodea Tatulea).

DSC_0283

Lucrarile, penduland intre erotism si geometrie, sunt realizate asadar fie in carbune, fie in tus, oricare dintre aceste instrumente facand parte integranta din mesajul transmis. Astfel, carbunele, care permite o abordare senzuala a subiectului este preferat pentru nuduri, punand in valoare virtualitatile feminitatii, dar si pentru peisajele stradale, „de o deosebita acuratete a executiei grafice”. Subiectele abordate sunt insa mult mai numeroase, totalitatea lor asigurand coerenta si sensul acestui demers inedit.

Expozitia „Desenele pictorului Eftimie Modâlcă” va fi deschisa toata luna februarie, iar intrarea este libera.

*

EFTIMIE MODÂLCĂ (1936, Hunedoara – 1991, Braşov) a urmat Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti (1960 ) cu Gheorghe Petrascu si Rudolf Schweitzer Cumpana. Din 1964 este membru al U.A.P. Se stabileste in Brasov in 1965, devenind o figura marcanta a mediului artistic din oras, unde a ocupat ani la rand functia de presedinte al filialei U.A.P.(din 1968) si de sef de sectie la Muzeul de Arta Brasov (din 1975). A participat la toate expozitiile judetene si festive ale filialei, a deschis peste 30 de expozitii personale la Brasov si in alte localitati din tara. Peste hotare a expus în grup sau individual la Praga, Laufen, Londra, Bruxelles, Kohscheid, Wroclaw, Barcelona, Malby, Lisabona, Moscova, Berlin, Rijeka, Sofia samd.

Anunțuri