Imi place aprilie nu numai pentru ca este luna in care primavara ne permite sa-i simtim cu adevarat prezenta, ci si pentru ca debuteaza glumet, cu Ziua Pasarilor, dar si cu celebra Zi a Pacalelilor. Stie insa toata lumea care sunt originea si semnificatia acestei zile?

Daca e sa ne luam dupa Wikipedia, se pare ca pacalelile nu sunt de ieri, de azi, ci au cateva secole vechime. Cel mai probabil insa, originea pacalelilor de 1 aprilie dateaza de pe vremea lui Carol al IX-lea al Frantei care in 1654 a mutat data Noului An de pe 1 Aprilie, pe 1 Ianuarie. Cu aceasta ocazie, traditia impartirii cadourilor de Anul Nou s-a transformat in impartirea de glume si farse nevinovate ca modalitate de sicanare reciproca a celor pro si a celor contra acestei masuri. Pana la urma, obiceiul a prins radacini si s-a transmis pana in contemporaneitate.

Asa se face ca pe 1 Aprilie e liber la pacaleli si farse. Eu insami am fost pacalita anul asta de 1 Aprilie cand am fost sa-mi iau copilul de la gradinita si educatoarele mi-au spus ca deja l-a luat bunica, asa ca am ramas uimita in pragul usii, neintelegand ce se intampla. De-abia dupa minute bune am inteles cum era posibil asa ceva. Alta prietena, mi-a povestit ca a auzit niste stiri hilare, dar grave, incat, derutata, a sunat la 112 pentru informatii. A fost scuzata nu pentru ca apelul ei a fost intepretat ca fiind o gluma (desi una de prost gust), ci pentru ca si operatorii de la 112 ascultasera respectivele stiri. Plus ca, se pare, nu fusese singura care ii sunase…

In fine, cam asta e de 1 aprilie, oamenii isi fac farse si se pacalesc, insa acestea nu sunt mereu nevinovate. Mai ales cand ele continua si dupa 1 Aprilie. Asa a patit alta prietena cand a vrut sa-si cumpere o excursie online, pretul in valuta i se paruse bun si cand sa plateasca, ea facand calculul corect, orientandu-se dupa un curs in timp real (de pe internet, de la eCursValutar.ro) a vazut ca suma care i se cerea era cu mult mai mare. Ce s-a mai bucurat ca a fost inspirata sa verifice cursul si sa faca toate calculele si in lei folosindu-se de convertorul rapid de pe acelasi site.

logo ecursvalutar

Asa ca, daca este amuzant si oamenii de secole se distreaza pacalindu-se reciproc de 1 Aprilie, cu siguranta acest lucru se schimba cand pacalelile sunt facute cu rea intentie si devin ilegalitati. Este nevoie de vigilenta si de o doza de neincredere in orice sursa neverificata pentru a nu deveni victime ale unor astfel de „farse”.

Reclame