„Opţiunea lui Ioan Oratie de a ne propune imagini pline de căldură şi lumină, de a se cantona bărbăteşte cu curaj în serenitate şi echilibru, de a-şi asuma exerciţiul dur şi necruţător al autocercetării lumii poetice interioare şi de a-şi scruta forţele ce urcă în conştiinţa sa din vechime este o garanţie a unui mesaj ce răspunde civic şi responsabil conjuncturii şi tensiunilor tragice ale zilelor noastre.”

Rodica Anca Marinescu, pictoriță (fragment dintr-un text apărut în nr. din noiembrie 2009 al publicaţiei Anticart magazin)

Sâmbătă, 16 mai 2015, Galeria Europe din Brașov vă invită la ora 17 la vernisajul expoziției personale a artistului Ioan Oratie, Sentimente. Expoziția poate fi vizitată în perioada 14- 28 mai a.c.

În creația plasticianului Ioan Oratie, relația dintre pictura de șevalet (cea mai mică dintre lucrări – Bărci la Arcuș având 24/30 cm) și cea monumentală (cea mai mare dintre opere, Dimineața devreme – 190/100 cm) este una complexă, cu atenție susținută de artist în ultimii 15 ani.

poster 70_1

Cele 25 de lucrări propuse privitorului se raportează prin subiectele alese fie la o realitate intimă, fie la o realitate cu care artistul a intrat în contact ca urmare a călătoriilor sale de documentare.

Picturile lui Ioan Oratie, exuberante cromatic sau dimpotrivă, delicate ca armonii și tonuri emană cu știință ori cu spontaneitate, rafinament.

La vernisajul expoziției va vorbi criticul de artă Roxana Bărbulescu, președinte al Asociației Culturale ARTAR .

IOAN  ORATIE  (Zărneşti, 9 iunie 1957)

– Absolvent în 1998 al Universităţii de Arte Plastice Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, Secţia pictură monumentală (profesor Viorel Grimalschi)

–  Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1998

–  Membru VISARTA

–  Premiul special pentru compoziţie figurativă la Expoziţia Internaţională de Arte Vizuale din cadrul Simpozionului A.R.T.E., 2011, Ediţia I, Iaşi- aprilie 2011

Expoziţii personale (selecţie):

2013 – Brașov, Galeria Europe; București, Biblioteca Metropolitană – „Grădini și flori”

2010 – Galaţi, Muzeul de Artă Vizuală – „Stări”

2009 – Bucureşti, Galeria ANA – „Atitudini”

2009 – Buzău, Galeria UAP-ului – „Ceea ce iubesc eu cel mai mult”

(sursa: transilvania365.ro)