Proiect cultural on-line inedit pentru Muzeul Taranului Roman

Sunt oameni alaturi de care crestem, invatam si traim experiente pe care, in timp, le vom eticheta drept unice, si de care alegerile fiecaruia dintre noi ne despart pentru multi ani. De aceea, momentul reintalnirii este intens, emotionant si incarcat de dorinta de a recupera in cuvinte vremea care s-a scurs intre noi. Ma gandesc acum la fostii mei colegi de liceu, pentru ca anul acesta implinim 20 de ani de la absolvire, si pe care sper sa ii revad curand, asa cum cere traditia. Pana atunci insa, am reluat legatura on-line cu cativa dintre ei si asa am aflat cate proiecte interesante se intampla atat de aproape de mine, datorita unor oameni pe care ii cunosc (si ma mandresc cu asta) si despre care, din pacate, am auzit doar acum.

Astfel, vreau sa va prezint un proiect cultural interactiv aparte, initiat de fosta mea colega de liceu, Cristina Bogdan, director al departamentului de Comunicare si Relatii Publice din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii Bucuresti (preda Istoria Mentalitatilor si Antropologie Culturala), in colaborare cu cercetatorul specializat in etnografie, Ana Iuga, din cadrul Muzeului Taranului Roman (MTR) din Bucuresti. Este vorba despre promovarea on-line a uneia dintre colectiile MTR pentru tineri (liceeni, studenti…), cu scopul de a le trezi curiozitatea si interesul in legatura cu Muzeul Taranului Roman. Proiectul este alcatuit din blogul Ia un loc in batatura MTR si pagina sa de Facebook si se centreaza, deocamdata, pe colectia de scaune a muzeului. Proiectul este sustinut de catre studentii de la Comunicare si Relatii Publice si Literatura Universala si Comparata ai Facultatii de Litere.

ia un loc 3

Un scaun nu va spune nimic, nu-i asa? Este un obiect familiar, indispensabil in oricare dintre formele in care il intalnim astazi. Insa, ca orice obiect a carui prezenta nu ne mai mira, facand parte integranta din viata noastra, nu reusim sa vedem dincolo de utilitatea sa. Nu ne-am pus niciodata problema ca scaunul de bucatarie, de exemplu, are o istorie, semnificatii si o simbolistica odata esentiale in viata oamenilor care il lucrau cu mainile lor si apoi il foloseau in gospodarie.

ia un loc 4

Si de aceea a luat nastere blogul Ia un loc in batatura MTR. In el sunt prezentate informatii in legatura cu scaunul si cu traiectoria sa de-a lungul istoriei. Este realizat in baza unei documentatii atente si cu ajutorul fotografiilor facute la Muzeul Taranului Roman si este impartit in urmatoarele sectiuni:

  1. In rama – cuprinde imagini cu tablouri celebre, in care apare drept personaj si „scaunul”.
  2. Povesti cu scaune – cuprinde istoriile imaginate de studenti referitoare la scaunele din expozitia permanenta a MTR.
  3. Gura satului – cuprinde proverbe, zicatori, spuse ale unor oameni mai mult sau mai putin cunoscuti despre scaun, sedere, asezare etc
  4. Sta(re) – cuprinde texte mai teoretice despre ideea de scaun, istoria devenirii acestui obiect, ideea de asezare in diverse culturi.
  5. Printre file – cuprinde fragmente din literatura in care scaunul e personajul central (inca in constructie)
  6. Bibliografie (o bibliografie teoretica despre obiect, scaun, asezare, antropologia obiectelor, bunuri de consum etc) – parte la care studentii lucreaza in prezent, pentru a aduna mai mult material.

ia un loc 2

Proiectul este la inceput, iar publicul sau este in crestere, pagina de Facebook, strangand aproape 1200 de fani in circa 3 saptamani. Astfel, ma bucur sa vad ca retelele de socializare pot fi folosite nu numai pentru branding personal prost inteles, ci si pentru a asigura actelor de cultura vizibilitatea de care au nevoie.

Prin aceasta insemnare imi doresc sa va redeschid pofta de a cutreiera muzeele si va invit sa incepeti cu Muzeul Taranului Roman, un muzeu care merita mai multa atentie din partea noastra, dar si sa sustineti alaturi de studenti promovarea proiectului Ia un loc in batatura MTR, fie scriind despre el pe blogurile voastre, fie distribuind postarile din pagina sa de Facebook.

(sursa poze: http://iaunloc.my-free.website/)

Reclame