Socata cu ingredient secret (Romania)

Saptamana trecuta am iesit la cules de muguri de brad si de flori de soc de prin padurile din spatele Magurii, muntele care strajuieste localitatea Codlea (judetul Brasov). Mugurii de brad au fost deja transformati in sirop (reteta alta data), iar florile de soc au devenit… socata, desigur. Am folosit o reteta mai veche, din zona Sibiului. Desi nu difera foarte mult de retetele deja cunoscute, are un ingredient care ajuta fermentarea si ii da un gust acidulat foarte placut, fara sa fie intepator.

Ingrediente (pentru aproximativ 12 litri de socata):

15-20 flori mari de soc (bine scuturate sau spalate cu grija si strecurate)

1,5 kg zahar (alb sau brun)

6 lamai

12 litri de apa plata

si… 150 ml otet

IMG_4689

Preparare:

In 3 peturi de apa de 5 litri se pun florile de soc, impartite in mod egal, se pun cate doua lamai spalate si feliate si cate 500 gr de zahar. Se umplu peturile cu apa plata si, la sfarsit, se adauga cate 50 ml de otet in fiecare pet. Se amesteca bine si se lasa la soare, fara ca dopul sa fie strans (ca sa aiba loc sa „respire”). Se agita zilnic. Este gata intre 3 si 5 zile (in functie de temperatura de afara), cand socata incepe sa aiba gust acidulat. Se strecoara si se pastreaza in frigider, timp de cateva zile. Exista varianta adaugarii de aspirina pentru a o conserva pe o perioada mai mare de timpp, dar eu nu am folosit intrucat cei cativa litri de socata astfel obtinuti se vor consuma foarte repede.

Daca doriti sa va preparati propriul suc delicios si sanatos, acum este momentul potrivit, intrucat florile de soc nu se culeg decat intr-o perioada scurta din an (mai-iunie, in functie de  cat de repede vine primavara).

IMG_4690 IMG_4691

Anunțuri

4 păreri la “Socata cu ingredient secret (Romania)

Tu ce parere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s