Informatia inseamna putere. Puterea de a lua decizii corecte si de a obtine rezultatele optime in orice intreprindere. Asta, la nivel general. Daca ar fi sa particularizam, in zona de parenting, de exemplu, informatia, mai ales cea din zona psihologica, referitoare la cele mai indicate metode de educatie ii ajuta pe parinti sa gestioneze cat mai bine cu putinta relatia cu proprii copii. Totusi, atunci cand intervine un surplus de informatie, chiar daca doar din surse verificate, in dorinta lor de a-i asigura copilului educatia cea mai potrivita lui, parintii devin confuzi. Este o reactie umana, fireasca, mai ales ca nu toate indicatiile „ca la carte” pot fi aplicate in practica cu succes. De aici la depresie nu este decat un pas. Din dorinta de „mai bine”, riscam sa sacrificam „binele”, vorba lui Caralgiale: „mai binele este dusmanului binelui”. Si asta pentru ca orice este in exces dauneaza. Dauneaza restrictiile abuzive sau, dimpotriva, trendul in care restrictiile sunt condamnate in masa, fara drept de apel.

Astfel, sunt parinti care interzic complet copilului accesul la telefoane mobile, tablete, calculator si altii care, dimpotriva, le acorda libertate maxima in acest sens. Consider ambele decizii gresite. Nu ii poti tine pe copii departe de tehnologie, toata generatia lor creste odata cu ea, este un progres firesc si nu ar fi corect fata de copiii nostri sa ii privam de accesul timpuriu la acest progres, dar nici nu ne putem permite luxul de a le lasa la indemana permanent aceste dispozitive care pot crea usor dependente, jucand un rol negativ in dezvoltarea sanatoasa din punct de vedere mental si social a celor mici.

Familiarizarea cu tehnologia se poate face cel mai usor prin intermediul jocurilor on-line care sa contribuie la dezvoltarea cunostintelor si abilitatilor lor, fie ca este vorba de jocuri cu animale sau pasari, cum sunt jocurile cu pinguini, fie ca este vorba de joculete logice, care le antreneaza cunostintele de baza legate de matematica sau de mediul inconjurator. De asemenea, exista preferinte clar delimitate, in functie de varsta si de sex, baietii inclinand spre jocuri tactice si de strategie, in timp ce fetele sunt atrase, cum este si firesc, de jocuri cu printese, cum ar fi jocurile Sofia Intai, mai ales ca desenele animate in baza carora sunt create sunt difuzate de catre televiziunile specializate.

Am ales exemplul de mai sus pentru ca este unul destul de mult dezbatut si pe care eu nu il percep a merita atata atentie, mai ales daca intelegem din start ca optiunile aflate la extreme nu sunt niciodata cele mai bune variante.

Cred ca un discernamant mai ridicat in filtrarea informaiilor si o oarecare relaxare in abordarea aspectelor legate de evolutia copiilor nostri sunt elementele care stau la baza unui parenting corect, inclusiv pentru noi, parintii.

Reclame