E iarnă. Aşa zice la calendar. Eu mă uit afară şi văd senin şi uscat. E cald. Ieşim în oraş. În centru, decoraţiunile de Crăciun abundă. Dintr-o iesle în mărime naturală răsună colinde cu Ştefan „Cruşcă”, vorba lui Teo. Alături, bradul uriaş îşi scaldă în soare globuri supradimensionate. Oamenii stau la terase şi se desfată la cele multe grade peste zero. Zăpada pare o amintire.

– Mami, mai mergem la Noriel să luăm sanie? întreabă Alex cu inima îndoită. Se uită şi sus, spre Tâmpa, dar nici urmă de zăpadă…

logo noriel

– Ce să facem, mamă, cu sania? Să o antrenăm să alunece pe iarbă? Eu zic să ne reorientăm.

Este, într-adevăr, una dintre cele mai ciudate ierni ale ultimilor ani. Sunt sigură că frigul şi zăpada nu vor întârzia mult, însă pentru un sfârşit de an, vremea este exagerat de caldă. Îmi vine mereu să spun „Paşte fericit” şi nu „Crăciun fericit” şi asta pentru că senzaţia de primăvară este atât de puternică, încât mă aştept ca, dintr-un moment în altul, să înflorească pomii (dacă deja nu au făcut-o) şi să se întoarcă păsările călătoare. De aceea, iarna asta, săniuţele vor fi înlocuite cu biciclete pentru copii. În loc să mergem la derdeluş, dăm o tură cu bicicleta. În loc să facem cazemate, dăm o tură cu bicicleta. În loc să facem un om de zăpadă, mai dăm o tură cu bicicleta. Practic, în loc să ne „surprindă” zăpada, ca în fiecare an, ne-a surprins soarele. Personal, sunt fericită, însă copiii nu păreau la fel de entuziasmaţi. Unul dintre ei m-a întrebat cine a furat norii de nu mai ninge. Doar după ce le-am spus că vor primi biciclete, situaţia a dat semne de schimbare, iar zâmbetele lor, în sfârşit, s-au hotărât să revină! Au abandonat cu oarece regrete mănuşile, fularele şi cizmele (desigur, inutile pe vremea asta) şi ne-am apucat să căutăm căştile de protecţie şi genunchierele.

biciclete

Până la urmă, ne vom distra şi în această vacanţă de iarnă, ce dacă nu va fi în mod tradiţional? Noi vom demonstra că se poate, secretul este să te adaptezi din mers, chiar dacă nu este mereu uşor, mai ales când sunt şi copii la mijloc, iar ei ştiu exact ce vor (spre deosebire de noi, adulţii). Nu este, desigur, prima vacanţă de iarnă fără zăpadă, dar, cu siguranţă, este prima la temperaturi pozitive de 15 sau chiar 20 de grade Celsius în anumite zone ale ţării. Sunt curioasă surprize ne mai rezervă vremea iarna aceasta.

Dar, până atunci, La mulţi ani tuturor! Să avem un an frumos precum zâmbetele copiilor noştri!

Reclame