Cercetatorul doctor inginer Dragos Datcu, plecat din Slatina in urma cu 14 ani, este specialist in analiza faciala si recunoasterea emotiilor, in sisteme de supraveghere si securitate la Universitatea Tehnica din Delft, Olanda. In tot acest timp nu a uitat ca este, inainte de orice, roman, astfel ca ultimii doi ani a lucrat la o aplicatie menita sa contribuie la prezervarea patrimoniului cultural romanesc, aplicatie pe care a lansat-o de Ziua Culturii Nationale: CineCanta.ro.

Momentan, este o aplicatie de etichetare a melodiilor romanesti, dar in viitor categoriile vor fi extinse, ajungand astfel si la muzica romaneasca clasica, la opera, povesti si basme pentru copii, teatru radiofonic, dar si filme romanesti, recognoscibile, intr-o prima faza, tot pe baza analizei audio, urmand ca, intr-o noua etapa a proiectului, CineCanta.ro sa poata recunoaste filme/videoclipuri utilizand analiza multi-modala (atat video, cat si audio).

Aceasta prezinta un caracter de inovatie deosebit, inclusiv pentru cele 1-2 produse straine existente deja pe piata internationala, care insa nu au astfel de facilitati si nici nu identifica muzica romaneasca, dat fiind ca tara noastra nu este un model clar de business pentru acesti cativa jucatori importanti de pe piata internationala.

Un alt caracter de inovatie deosebit al aplicatiei CineCanta.ro va fi integrarea unei tehnologii de calcul afectiv, pentru analiza melodiilor.

Aplicatia, ce se instaleaza pe telefonul utilizatorului, este extrem de simpla. Functia de baza a aplicatiei presupune inregistrarea prin intermediul microfonului, a catorva esanione audio scurte (de ordinul a catorva secunde), apoi de a trimite aceste esantioane audio catre anumite centre in care se realizeaza recunoasterea propriu-zisa a melodiei, si de a prezenta datele referitoare la melodie, catre utilizator. In acelasi timp, aplicatia salveaza pe telefonul utilizatorului, in mod minimalistic, cateva date de identificare a fiecarei etichete, intr-o lista de melodii etichetate anterior de utilizator. Astfel, datorita faptului ca nici etichetarea propriu-zisa nu este realizata local, si faptului ca nici informatiile referitoare la melodia etichetata nu sunt pastrate local, aplicatia nu solicita in niciun fel telefonul utilizatorului.

Esential este sa retinem ca CineCanta nu acceseaza, prelucreaza, sau transmite date si informatii de natura privata, stocate in telefon. Aplicatia este absolut sigura din acest punct de vedere. Specific acest aspect deoarece exista multe aplicatii care in mod aproape nejustificat solicita acces la astfel de date si informatii. Utilizatorii nu pot şti cu exactitate ce anume se intampla cu datele lor private. Aplicatia CineCanta se diferentiaza in mod clar, vis-a-vis de astfel de practici, fiind absolut sigura pentru utilizator.” a declarat Dragos Datcu in cadru unui interviu radiofonic realizat la RRI de catre Roxana Iorgulescu.

Citeste continuarea aici.

Reclame