Cand am ramas insarcinata, am fost convinsa ca voi fi mama de motata! Am inceput sa ma uit dupa rochite inflorate si pampoane si abia asteptam momentul cand imi voi transmite toate cunostintele legate de fashion & beauty fiicei mele. Patru luni mai tarziu, toate visele s-au spulberat si am intrat in panica – mama de baietel?? Bine, dar eu nu stiu cu ce se joaca un baietel si nu am habar de preocuparile lor! Colac peste pupaza, am mai citit si o carte de psihologie care scotea in evidenta cat de importanta este relatia dintre mama si fiu!! Grea provocare!

Usor, usor, m-am obisnuit cu gandul si am inceput sa aleg de pe raft diverse masinute in functie de culoare, robotii in functie de cat de asemanatori erau cu cei din desene animate, titirezi, pistoale, sabii, soldatei, tancuri, accesori de politist si tot asa. Teama ca nu ii voi putea oferi lui Luca tot ce poate fi mai bun in materie de educatie m-a dus la Palatul Copiilor sa-i gasesc un curs care sa-i placa. Chiar daca avea deja o pasiune pentru stele si astronauti, la 4 ani nu am gasit decat un curs de pictura si un atelier al fanteziei care sa-l primeasca. Carui copil nu-i place sa picteze? Ei bine, baiatul meu mi-a spus de acasa ca nu vrea sa mearga la pictura si nu reuseam sa inteleg de ce. I-am spus sa mearga macar o data sa vada daca ii place… dupa 5 minute a inceput sa strige ca el vrea acasa si gata! A motivat ca profesorul avea barba… si atunci am inteles ca nu poti impinge un copil sa faca ceva impotriva vointei lui, nici macar la varsta de 4 ani. Lectia importanta de parinte era sa-l las pe el sa aleaga, oferindu-i, totusi, sansa de a incerca si descoperi cat mai multe lucruri cu putinta.

Anii au trecut, preferintele s-au mai schimbat, dar ce este sigur, lumea copilariei a inceput sa fie invadata de roboti de tot felul.

IMG_0936

robot desenat de Luca

In lipsa temelor de la clasa pregatitoare, baietelul meu venea acasa cu ghiozdanul plin de schite si scheme de circuite pentru roboti. Conversatiile lungi de dupa scoala se invart toate in jurul motoarelor de masini si a modului cum se pot alimenta mai multi roboti de la un motor urias prin cabluri de alimentare. Seara, la culcare, citim cu mare interes Wall-e si Robotii din familia mea de James Patterson.

IMG_0933

roboti desenati de Luca

Totul a culminat cand Luca m-a abordat fericit ca a auzit de un curs de robotica la ei in scoala. Am vazut afisul, am intrat pe site-ul Academia inventeaza.ro, am luat toate informatiile si ne-am inscris la prima lectie gratuita. Cum simteam ca ne plafonam in programul de zi cu zi cu teme si doar foarte putine activitati extrascolare, m-am gandit ca acest curs de robotica i se potriveste cum nu se poate mai bine.

Cursuri-de-Robotica_academia-inventeaza_2

Acum Luca are 7 ani, asa ca primul Modul, destinat copiilor cu varste intre 7 si 10 ani, este perfect pentru el. Aici programa este adaptata nivelului de varsta al copiilor si se pune accent pe programare si experimentare vizuala. Adresandu-se inclusiv copiilor care nu au „dexteritate pe taste”. Modulele urmatoare (pe care imi doresc sa le parcurgem si noi) sunt:

Modulul II: (9*) 11-16 ani – *La acest modul pot participa fie cei care au finalizat cu succes modulul de incepatori, fie cei cu varsta cuprinsa intre 11 si 16 ani care au „dexteritate pe taste” si au interactionat cu tehnologia.

Modulul III: (10*) 12-18 ani – *Acest modul se adreseaza fie copiilor cu varsta cuprinsa intre 10 si 18 ani care fie au absolvit cursurile noastre, fie au deja cunostinte medii de robotica si programare, iar, in acest caz, testarea se face de catre formator.

robotica

Acest curs de construire, programare si controlare roboti este dezvoltat pe baza conceptului educational de tip STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), avand o abordare interdisciplinara si aplicata. Scopul sau principal esta acela de a invata tinerii cum sa puna in aplicare, in viata de zi cu zi, cunostintele tehnice dobandite. Mai mult, este un program educational antrenant si distractiv, cu tehnici de invatare prin joaca care contribuie la dezvoltarea abilitatilor sociale si de munca in echipa. Cursantii sunt incurajati sa se asculte si sa se ajute unul pe altul si sa isi exprime ideile, creandu-se un mediu prietenos, care le stimuleaza dezvoltarea gandirii logice, dar si a inteligentei.

Programa cursului a fost realizata de experti pedagogi impreuna cu specialisti. Mentorii Academiei inveteaza.ro lucreaza in domeniul IT si au peste 5 ani de experienta, deja 300 de copii fiind formati in acest domeniu. Asta demonstreaza o data in plus ca mintile copiilor nostri sunt avide de cat mai multa informatie, iar buchiseala din manualele scolare nu le ajuta prea mult imaginatia. Inclusiv invatatoarea lui Luca ne spunea ca, spre deosebire de generatia trecuta de elevi, cei de acum asimiliaza mult mai rapid cunostintele, iar dansa trebuie sa faca eforturi in plus la fiecare ora ca sa le suplimenteze activitatile.

Pe langa scoala, intre pian si judo, speram sa inghesuim cu mare drag si cursurile de robotica. Ca orice parinte, ma bucur atunci cand reusim sa-i oferim activitati cat mai diverse care sa-i stimuleze sinapsele si care, mai ales, sa-i faca placere!

luca deseneaza roboti

Luca, desenand roboti si sperand ca visul sau de a participa la cursurile de robotica ale Academiei inventeaza.ro sa devina realitate. Dincolo de povesti si virtualitati, el este cea mai frumoasa realitate: un copil pasionat si talentat. Tineti-i pumnii, va rog! 🙂

Mai multe informatii si la:
Strada Ciobanasului, nr. 4, Sector 2, Bucuresti, Romania
e-mail:contact@inventeaza.ro
Tel: +40 734 203 494