Fara sa atac alegerile nimanui, nu ma pot impiedica sa nu observ, totusi, parintii care pun in pericol viata copiilor lor. Nu intentionez sa arat paiul din ochiul vecinului, dar un mic semnal de alarma cred ca este necesar, mai ales ca sunt gesturi care, desi nu sunt facute cu vreo intentie rea, sunt riscante. Uneori, o secunda poate fi fatala, iar noi trebuie sa facem tot ce putem pentru a evita acea secunda. Iar azi, cand exista tot ce e necesar pentru siguranta copilului (de exemplu, la Magazinele Noriel gasesti absolut tot ce au nevoie cei mici), sa continui sa ignori anumite aspecte sau sa perseverezi intr-un comportament pe principiul ca, daca nu s-a intamplat nimic rau o data, nu se va intampla nici a doua oara este, desigur, semn de inconstienta.

Concret, unul dintre gesturile pe care nu le inteleg este acela al mamelor care isi tin copiii in brate, pe locul din dreapta fata al masinii, fara sa-si puna centura (nici nu ar avea cum sau doar sa-si puna lor centura si sa se asigure, iar copilul sa fie protejat de …??). Este un risc mare, orice frana mai brusca putand sa arunce copilul pe bord, ca sa nu vorbesc, Doamne fereste, de vreun accident cand acesta poate fi proiectat prin parbriz, asta daca nu-l sufoca ma intai airbagul. Scaunul din dreapta fata este destinat unei singure persoane, cu varsta peste 12 ani (cu exceptia bebelusilor, daca dispozitivul in care sunt asezati este proiectat si pentru asta, conform indicatiilor producatorului, iar airbagul este inchis). Pentru restul (pana in 135 cm inaltime), exista scaun auto copii, cu o varietate de modele, adaptate in functie de varsta si preferinte.

scaune auto coletto

De altfel, s-a si modificat recent Codul Rutier (pe care nu il voi copia in acest articol), dar a carui cunoastere tin sa mentionez ca este vitala inclusiv pentru pasageri. De exemplu, stiati ca un copil sub trei ani nu poate calatori decat daca este asezat in scaunel de masina si este insotit de inca o persoana, alta decat soferul?

Si totusi, inca exista parinti care prefera sa-si tina copiii in brate, pe locul din fata, permitandu-le sa scoata mainile pe geam (ba, chiar si capul, am vazut situatii in trafic). Mai mult, pe drumurile publice, unii tati (ce-i drept, putini), isi „invata” copiii sa conduca si ii tin pe genunchi in timp ce sofeaza.

Dragi parinti, este periculos!! Respectati regulile, pentru ca ele sunt facute, in primul rand, pentru siguranta tuturor, mai ales a copiilor nostri!

Reclame