Erau singurii din gasca de prieteni care aveau copii. Asa ca ritualul lor de weekend era tare diferit de la o vreme incoace. Daca nu includea zoo sau leagane, sigur includea unul dintre Magazinele Noriel. Pentru ca, daca spui copii, spui lumea minunata a jocurilor si a jucariilor. Totusi, nu renuntasera nici la intalnirile cu prietenii lor, doar ca acum in loc de doi tineri zburdalnici, veneau doi parinti grijulii insotiti de doi copii… zburdalnici. Cand se vedeau in aer liber, nu era o problema, pentru ca faceau in asa fel incat sa ajunga si in parc, insa atunci cand ploua, situatia se complica considerabil, pentru ca nimeni nu voia sa mearga la un loc de joaca.

Asa s-a intamplat si in acel ultim weekend de aprilie, care s-a dovedit a fi ploios din cale-afara si in care unul dintre prietenii lor isi serba ziua de nastere. Asa ca, in ciuda ratiunii care striga cat putea „Nuuuuuuuu”, sarbatoritul i-a invitat pe toti la el acasa. Cu copii, desigur, hotarat sa-si asume consecintele… In fond, ce pot sa faca doi copii intr-o casa austera de burlac? Si uite ca au aflat rapid raspunsul toti cei zece adulti ai gastii (mai putin parintii, se intelege): In primul rand, imediat ce au intrat in casa, copiii au fost absoluti fascinati de un puzzle mare, intins cu grija pe masuta din sufragerie. Era inca in lucru, dar deja se intuia tabloul celebru pe care il reconstruia. Piesele mici, frumos finisate, isi asteptau cuminti randul sa fie luate cu delicatete, sa poposeasca usor in aer pentru cateva secunde lungi pentru ca apoi sa se integreze in angrenajul suratelor lor, deja montate. Numai ca, odata cu intrarea copiilor in scena, totul a continuat… altfel. puzzle noriel

Copiii s-au repezit la masuta si, dupa cateva minute de admiratie muta, au hotarat ce vor face toata seara, asa ca s-au apucat sa-si imparta piesele de puzzle. Dar nu au reusit sa ajunga la consens numai cu piesele nepotrivite inca in tablou, asa ca au inceput sa ciuguleasca si din acelea care-si gasisera locul, alegandu-si-le pe cele mai colorate. Apoi, pe cele din mijloc, ca sa sfarseasca prin a strica tot ce fusese aranjat pana atunci. Ca sa-si repare greseala, odata ce si-au dat seama de ce au facut, s-au apucat sa refaca puzzle-ul. Ce-i drept, nu toate piesele se potriveau in noua lucrare nici ca forma, nici ca desen, asa ca, in loc de clasicul tablou, a iesit o lucrare modernista. Dupa ce l-au terminat (caci nu s-au lasat pana cand nu au inclus in angrenaj toate piesele), s-au mutat la biblioteca si au hotarat s-o rearanjeze dupa culori (ca deja aveau experienta de la puzzle). Apoi au vandalizat putin bucataria, folosind vesela ca echipament de lupta, au dat buzna in dulapuri si s-au jucat putin de-a carnavalul folosind, evident, hainele sarbatoritului si, intr-un final, au mancat cot la cot cu musafirii, numai ca mancarea lor a ajuns in mare proportie pe jos, pe covorul alb si pufos al neinspiratei gazde.

Cand s-a facut ora zece, parintii, deja obositi de tentativele de a-si potoli odraslele, au decis sa se retraga. Insa copiii nu au fost deloc incantati, se distrau tare bine la „petrecerea de oameni mari”, asa ca au fost „convinsi” ca si acasa se pot distra la fel de bine numai dupa ce gazda le-a daruit puzzle-ul. Concluzia?

Copiii au ajuns specialisti in puzzle-uri si petrecerile indoor au fost… anulate!