Pe langa grija, dragostea parintilor, hrana si joaca, un copil are nevoie de respect. Stiu in ca in ultimii ani, in numele acestui respect au fost anulate multe dintre normele de educatie, copiii fiind lasati aproape de capul lor, in ideea de a nu fi cumva traumatizati sau nu cumva sa li se ciunteasca din personalitate. Ca orice exagerare, aceasta atitudine fata de copii nu este benefica nimanui si mai ales copilului care creste astfel fara repere, invatand singur, cu greu, sa distinga intre bine si rau (si miile de nuante dintre). Insa nici opusul medaliei nu este solutia. Copilul este o persoana aflata intr-un proces intens de invatare si caruia noi, ca parinti, avem datoria sa-l indrumam, sa-l ascultam, dar si sa-i cream un spatiu propice acestei invatari. Sa ne intelegem, este vorba de invatare prin joaca si jocuri – in special educative, asa cum se gasesc la Magazinele Noriel, prin iubire, prin comunicare. Acest spatiu trebuie sa existe si la propriu – sub forma unei camere dedicate sau macar un colt intr-o camera mai mare care sa-i fie dedicat. Unde sa aiba mobila pentru copii adaptata necesitatilor sale, lumina naturala, decoratiuni specifice copilariei, jucarii si orice altceva are nevoie pentru a se simti bine, chiar si cand se joaca singur.

mobila copii norielLa varste mici, copiii nu au orgolii si nici dorinte exagerate, le place siguranta si sa fie fericiti. Simplu, nu? Iar respectul pe care cei mari li-l arata contribuie din plin la realizarea acestor obiective firesti. Iar daca el primeste respect, va invata sa se autorespecte, dar si sa-i respecte pe ceilalti, si, in acelasi timp, nici nu va permite mai tarziu nimanui sa-l calce in picioare. Iar asta sta la baza viitoarei reusite sau a viitorului sau esec in viata, dincolo de realizarile /nerealizarile punctuale, din diferite planuri.

Si pentru ca se apropie 1 iunie, de ziua copiilor nostri, cel mai frumos cadou pe care il putem face, alaturi de jucariile/jocurile lor preferate (v-am mai spus ca ai mei sunt fani Noriel), este iubirea si respectul nostru, asa cum il defineste Erich Fromm:

„Respectul inseamna capacitatea de a vedea o persoana asa cum este ea, de a fi constient de individualitatea sa unica. Respectul inseamna preocuparea ca cealalta persoana sa se dezvolte si sa se desfasoare pe caile sale proprii. Respectul implica, asadar, absenta exploatarii. Cunoasterea este capacitatea de a intra in miezul lucrurilor. Ea este posibila numai daca poti depasi preocuparea pentru tine insuti si poti vedea persoana cealalta in proprii sai termeni.”