Stii cum se zice ca vine ea vremea lui niciodata? Eu niciodata nu o sa fac aia, eu niciodata nu o sa am nevoie de aia… cam asa si eu. Pana de curand, ma laudam in gura mare (completa pe vremea aceea) ca eu niciodata nu o sa am nevoie de vreo lucrare stomatologica ampla. Teoretic, da, aveam dreptate. Igiena dentara respectata, controale la timp, probleme minore rezolvate cu succes… credeam eu, pe la ce medici apucam, indiferent de clinica (ma orientam dupa preturi, fara alte criterii). Insa asta s-a tradus printr-o realitate diferita de cea asteptata de mine. De la o simpla carie, tratata la una dintre clinicile alese la intamplare, am pierdut un dinte. Acum, regretele sunt tardive si nu mai stau sa scotesc daca si cu parca, cum ar fi fost daca alegeam din start o clinica stomatologica buna, careia sa ii raman clienta fidela. Evident ca ar fi fost fara dinte pierdut, dar macar acum, in al doisprezecelea ceas, mi-a venit mintea la cap si am cautat cu grija clinica unde sa-mi fac implantul dentar necesar. Desigur ca e de preferat sa nu ajungi sa inveti din propriile greseli, ci inainte de a le comite, insa daca totusi ajungi intr-o astfel de situatie, vestea buna e ca sunt solutii. Atat ca ele trebuie cautate, de data aceasta, in cunostinta de cauza.

implant dentar2

Vorba aia, da-mi mintea romanului cea de pe urma. Mai ales ca un implant dentar este o lucrare complexa, care necesita profesionalism. Practic, este vorba de o radacina dentara artificiala confectionata dintr-un material biocompatibil (zirconiu, titaniu) care se insereaza in tesutul osos al maxilarului sau al mandibulei prin chirurgie dentara, realizata in conditii sterile si doar cu anestezierea pacientilor.

Dupa vindecarea si cicatrizarea locului, se prevaleaza amprenta printr-o mini interventie, astfel incat specialistul odontotehnic sa poata construi o structura protetica in functie de fiecare situatie in parte – coroana dentara simpla, proteza sau punte dentara -, sustinuta de implantul dentar şi care va fi ulterior fixata pe respectivul implant.

Avantajele unui implant dentar nu sunt numai estetice, ci si functionale, fiind o solutie perfecta de restaurare dentara si singura alternativa la proteze. De asemenea, ajuta la pastrarea sanatatii celorlalti dinti, conferind intregii danturi rezistenta, stabilitate si siguranta.

In cazul necesitatii unei punti dentare, medicul stomatolog cimenteaza pe dintii naturali sau dupa caz, pe implantul dentar, coroane dentare – acestea devenind stalpii sau punctele de sustinere, apoi sunt adaugati dintii „falsi” sau corpul efectiv al puntii dentare. Aceasta poate sa fie traditionala, cand coroanele dentare ce „imbraca” dintii naturali incadreaza spatiul gol lasat de dintele sau de dintii pierduti sau in extensie, caz in care, corpul efectiv sau dintele „fals” ce trebuie inlocuit se afla de o parte sau de alta a dintelui de sustinere.

Nici eu nu stiam toate aceste detalii, dar v-am spus, odata ce m-am ars, mi-am invatat lectia. Prefer sa fiu informata si sa actionez in consecinta. Nu mai las la voia intamplarii nimic legat de sanatate, fie ca este a mea sau a familiei mele. De aceea atat pentru aceasta lucrare, cat si pentru urmatoarele – indiferent cat ar fi de „mici” si aparent banale – apelez la o singura clinica, verificata si de incredere: Dental Praxis.