Arta culinara ocupa un loc important in cultura fiecarui popor. Aici se imbina traditii, obiceiuri, simboluri si tendinte. Experienta inaintasilor se combina cu imaginatia generatiilor prezente si cu influenta altor natiuni pentru a imbogati constant gastronomia specifica. De aceea, multe dintre mancarurile/deserturile traditionale sunt, de fapt, de origine eclectica, iar putine dintre ele pot fi definite ca avand la baza retete autentice si nemodificate de-a lungul timpului. Fiecare popor se mandreste insa cu aceste retete pe care le prezinta si le exporta ca pe adevarate valori nationale.

Romanii se mandresc, de exemplu, cu mici, sarmalele, bulz, insa aceste preparate se gasesc (cu variante) si in tarile limitrofe. Dintre deserturi – cozonacul si pasca. Preferatele mele, trebuie sa recunosc. Imi aduc aminte de bunicii de la tara, de copilarie, de vremurile in care linistea, armonia si siguranta imi guvernau viata. Poate ca acestea nu sunt bazate pe retete „pure”, insa ele fac acum parte din gastronomia tipic romaneasca.

Exista insa si retete care s-au pastrat nealterate timp de cinci secole. Nu as sti sa va dau un astfel de exemplu din gastronomia noastra, insa pot sa va dau unul din cea… japoneza. Este vorba de un desert tipic, un adevarat simbol cultural japonez – prajitura in crusta de orez, cu diferite umpluturi: moti. De unde stiu de ea? Nu doar din ce am citit, ci si din ce am… gustat. In Romania, exista o companie – Motiko – unica in Europa, care foloseste ingrediente naturale suta la suta pentru a ne aduce pe mese acest desert de lux japonez. Sunt preparate speciale, care necesita o atentie deosebita. Se vand congelate – pentru a-si mentine proprietatile intacte – si timpul recomandat pentru consum este de 15 minute dupa achizitie, dar pot fi si pastrate la maxim 7 grade, timp de 24 de ore. Dupa decongelare, prajiturelele devin moi si elastice. Un adevarat deliciu! Adevarul este ca cine le gusta devine fanul lor declarat.

motiko

Deserturi sunt multe si gustoase, chiar daca nu toate au la baza ingrediente naturale, chiar daca majoritatea din ele ingrasa. Totusi, atunci cand nu facem exces, ne putem permite sa ne delectam cu unul dintre ele. Iar daca vrem s-o facem in stil mare, atunci ne vom permite luxul de a ne delecta cu un moti. Sau doua. Sau… mai multe! 🙂