10 curiozitati despre sushi

Daca esti fan sushi, atunci acest articol este pentru tine. Recunosc ca am redescoperit recent o varietate mare de sushi in Brasov, prilej sa ma delectez cu delicioasele specialitati japoneze oricand vreau. Saptamanal adica. Sau chiar mai des. Insa daca o shaorma sau o pizza o manaci si gata, relatia pe care o stabilesti cu sushi este una speciala. Preparatele sushi presupun o munca migaloasa si ascund secrete pe care curiozitatea ma obliga sa le descopar. Sunt usoare, delicioase, oarecum exotice, apetisante si… cu riscul de a ma repeta, atat de aproape! (in Brasov, le-am descoperit la restaurantul Sushi Master, de pe Calea București, 107).

Iata, asadar, 10 curiozitati despre sushi traditional:

1. Numele de sushi nu este numele acestui fel de mancare. Sushi este, de fapt, orezul acela special care a fost preparat cu otet, zahar si sare pentru a fi folosit la pregatirea spectaculoaselor rulouri.

2. Orezul nu a fost mereu protagonistul. In secolul al VIII-lea, orezul era folosit doar pentru conservarea pestelui pentru mai mult timp. Dupa ce acesta era sarat, se acoperea cu orez. Apoi, orezul era indepartat inainte de a prepara pestele.

3. Somonul nu a fost tot timpul atat de utilizat. De abia dupa 1980, japonezii au inceput sa foloseasca somonul nu doar pentru sushi, ci si pentru alte preparate. Somnul le-a fost „prezentat” japonezilor de catre norvegieni.

4. Sushi era „fast-food”-ul secolului al XIX-lea. In anii 1800, sushi-ul era considerat mancare rapida, pregatit si oferit de mii de restaurante. Pentru ca pestele sa nu se strice, il pregateau cu mult sos de soia.

 5. In japonia, un ucenic are nevoie de doi ani ca sa invete sa gateasca si sa condimenteze orezul inainte de a i se permite sa prepare sushi.


6. Se mananca cu mana, dintr-o inghititura. Cu betisoarele, in mod traditional, se consuma doar sashimi.

7. Daca are orez pe deasupra, nu e japonez. Preparatele de sushi care au orez pe deasupra si alge inauntru nu sunt sushi de origine japoneza. Acestea au fost inventate in Statele Unite si sunt cunoscute sub numele de rulouri „California”.

8. Rulourile cu aguacate și somon pe deasupra au fost create tot in Statele Unite si de aici au ajuns recent si in Japonia.

9. Desi nu pare, temaki este tot un fel de sushi, dar in forma de con.

10. In unele tari, este obligatoriu ca pestele sa fie mai intai congelat inainte de a fi servit crud, pentru ca astfel sunt omorate o serie de bacterii care s-ar putea gasi in acesta.

Voi mai stiti si alte curiozitati legate de sushi?

Daca aveti nevoie de o sursa de inspiratie, procedati ca mine si deveniti fani sushi Brasov.

Foto credit: Sushi Master Brasov

Anunțuri

Tu ce parere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s