Sa pornesti o afacere de la zero este un act de curaj si de asumare. Ai nevoie de spirit antreprenorial, de disponibilitatea de a munci fara sa te uiti la ceas, de pasiune si, mai presus de toate, de convingerea ca toate eforturile tale vor da roade. Chiar si atunci cand experienta ta anterioara nu este una care sa se plieze exact pe domeniul ales. In aceasta situatie se regaseste si Cristian Popa, CEO SushiYa, primul restaurant de sushi din Brasov.

In 2012, in orasul de sub Tampa nu exista niciun restaurant de sushi, desi vorbim despre un oras turistic a carui oferta culinara ar trebui sa fie dintre cele mai variate. Astfel, in septembrie 2012, Cristian a inceput demersurile pentru infiintarea primului restaurant de sushi. O luna mai tarziu, deja lucrurile incepusera sa capete contur: s-au facut achizitiile, s-au stabilit retetele, personalul si a fost amenajat spatiul viitorului restaurant. Pe 13 noiembrie 2012, pe strada Republicii, la numarul 19, Sushi Ya isi deschidea, pentru prima data, portile publicului larg.

Primul an nu a fost unul usor, fiind o perioada incarcata de provocari, depasite insa cu perseverenta, rabdare si multe sacrificii. De altfel, intr-un interviu recent, Cristian spunea: Nimeni nu trebuie sa renunte la nimic, pur si simplu, sa completeze. Sa incerce ceva nou! Ceva care sa le rafineze gusturile si experientele. Avem nevoie de asa ceva. Daca ne-am fi nascut copaci, intelegeam, ei sunt intr-un singur loc pentru totdeauna, fara posibilitatea sa faca ceva, de a merge undeva. Dar noi, oamenii… am mai multe pretentii de la aceasta specie evoluata :).”

In august 2013, deja incepea o noua etapa, odata cu decizia mutarii restaurantului intr-un nou spatiu. Oportunitatea a venit din Piata Sfatului, la numarul 27, acolo unde restaurantul Sushi Ya functioneaza si astazi, cu avantajul ca, pentru clientii care vin dupa-amiaza, exista si parcare. Este o locatie primitoare, cu o priveliste tipic brasoveana – Turnul Alb si muntele se lasa admirate in toata splendoarea lor de la ferestre, iar intrarea se face printr-un gang, caracteristic, la randul sau, centrului Brasovului.

Renovarea din 2015 a adus un suflu nou datorita design-ului proaspat – peretii restaurantului sunt acum pictati de mana (de catre artista Mihaela Balan) cu scene tipic japoneze, ceea ce confera localului un cuceritor aer de autenticitate. In acelasi timp, retetele au fost imbunatatite, fiind alese cu atentie combinatiile intre ingrediente si modul cum acestea sunt servite.

Astfel, din meniul bogat nu lipsesc supele miso, preparatele de tip sashimi, nigiri, ramen, maki (inclusiv royal, crispy si vegetariene), diferite feluri de tempura, specialitatile calde sau cele cu semnatura chefului restaurantului (Chef Andrei).

Privind retrospectiv, concluzia nu este decat una singura, asa cum nu se sfieste Cristian Popa sa o recunoasca deschis: „Totul a meritat si ma bucur ca am putut servi peste 13000 de clienti in cei cinci ani si jumatate”.

Pentru a va convinge de cele citite pana aici, va invit ca atunci cand treceti prin Brasov – sau, daca deja va aflati aici, atunci cand iesiti in oras – sa va oferiti o seara nipona, in compania celor mai rafinate preparate japoneze la restaurantul Sushi Ya (Piata Sfatului, 27, orar  Luni-Joi: 17-22, Vineri-Duminica: 12-22).

Reclame