„Oare chiar îşi ratase viaţa? Obosise de atâtea straturi, ascunzişuri şi măşti, doar pentru a se eschiva din faţa unui adevăr copleşitor. (…) Ratarea… cum poţi să te târăşti de la o zi la alta cu conştiinţa propriei tale ratări? Desigur, la urma urmei, şi ratarea este o experienţă de viaţă. Un mod de cunoaştere. O sursă de inspiraţie uneori mai generoasă decât însăşi supraestimata fericire. Căci aceasta din urmă este plată, egală cu ea însăşi, pe când sentimentul de ratare – mai ales pe masură ce este conştientizat, asumat sau, dimpotrivă, respins – are relief, profunzimi, ascunzişuri şi zone luminoase (că doar şi putregaiul straluceşte, nu?). Ratarea zguduie fiinţa din temelie şi o reconstruieşte diferit, îi anulează valorile şi, treptat, îi deschide un dureros proces de descompunere.”

Cu aceste gânduri, aparținând protagonistei romanului „Amn3zia”, Ana Moscăianu, pătrundem într-un univers feminin bântuit de umbre, de ambiguităţi, un univers ceţos, ce se dezvăluie progresiv, dominat de fantomele unei iubiri cu o singura direcţie – iubirea Anei pentru Radu.

„Amn3zia” este un roman psihologic ce urmăreşte efectele reconstruirii personalității Anei, iremediabil îndrăgostită de Radu Lumină, un bărbat căsătorit, cu mult şarm.

Încă de la începutul romanului, suntem introduşi în lumea complexă a Anei, care e urmărită mereu de ideea de ratare a vieţii nu numai pe plan personal, ca femeie, ci şi profesional – totul pare a se nărui în jurul ei, iar ce atinge aduce eşec. Cu Ana facem cunoștință prin crâmpeiele de realitate pe care ea însăşi şi le descoperă după accident, moment în care memoria a început să-i joace feste. Treptat, aflăm despre prietenia ei cu Ioana, despre faptul că a sucombat sub povara iubirii obsesive pentru un bărbat căsătorit. Radu Lumină, în mod ironic numit astfel, departe de a aduce lumină în viaţa Anei, o plonjează pe aceasta, prin dualitatea caracterului şi lipsa de sentimente sincere de dragoste, într-o mare de otravă. Iar Ana, femeie încă frumoasă, e deja predispusă depresiilor. Deşi nu intentionase să se lase târâtă într-o situaţie promiscuă, este prea târziu pentru ea şi nu se mai poate retrage din relaţia cu Radu, chiar dacă Ioana, se opune discret.

Citește tot articolul aici