– de la mamaliga la sushi nu e decat un pas –
E greu sa privesti orasul in care locuiesti cu ochiul insetat de descoperiri al turistului. Inainte sa ma mut in Brasov, de cate ori ajungeam aici, nu-mi ajungeau timpul si energia pentru a vedea fiecare cotlon, pentru a ma bucura de fiecare priveliste si pentru a imortaliza, din nenumarate perspective, fiecare cladire, strada sau… stanca. Acum insa, relaxata, cu siguranta ca oricand vreau, am Brasovul la picioare, constat ca, in ultimii ani de rezidenta aici, am descoperit mai putine lucruri despre orasul meu decat in scurtele incursiuni din trecut. De aceea mi-am propus ca in aceasta perioada de vara, cand orasul devine mai cosmopolit ca niciodata, sa imbrac vechea haina de turist si sa-l vad… altfel. Asa cum este el, in realitate. Fascinant si ofertant. Din toate punctele de vedere.
De exemplu, nu mi-a trecut prin cap pana acum niciodata ca Brasovul poate fi destinatia turismului… culinar (desigur ca exista si asa ceva, asa cum exista si turismul medical). Si nu ma refer la mai mult sau mai putin traditionalele sarmale, mici si mamaliga. Ok, la mamaliga am totusi ceva de comentat – daca este sub forma de bulz cu branza de burduf si servita undeva la stanele din jurul Branului, atunci, da, cu siguranta, se inscrie pe lista mea de preferinte gastronomice. Ma refer insa la Kürtőskalács (deloc romanesti ca origine, stiu, insa asta nu ii face mai putin apreciati, mai putini tentanti si mai putini gustosi), dar si la alte preparate care, desi poti fi gasite si in alta parte, aici au un gust aparte – o pizza pe vatra, o ciorba sanatoasa de fasole boabe cu prune afumate (da, ati citit bine) in paine sau o ciocolata de casa, preparata in laboratoare locale dupa retete belgiene… Mmmm, minunat! Insa cheia de bolta a reprezentat-o pentru mine o descoperire recenta, absolut delicioasa, dar si sanatoasa! Ok, va intrebati ce poate fi extrem de gustos si care sa nu vina la pachet cu mustrarile de constiinta (ca ingrasa fii nd cea mai frecventa) sau cu cele pe care stomacul/ficatul ni le „comunica” cum stiu ele mai bine, prin dureri si indispozitii? Este foarte simplu. Ma refer la un inedit restaurant sushi Brasov. Exact! In orasul de sub Tampa aveti posibilitatea sa va desfatati simturile cu o impresionta varietate de sushi. Recunosc ca nu sunt o impatimita (nici macar nu stiam ca-mi plac, desi am mai avut ocazia in trecut, destul de rar, ce-i drept, sa le apreciez gustul special), insa daca atunci cand servesti pentru prima data Nigri Creveti, Nigri Somn sau Nigri Tamago sunt acompaniate de Wasabi, Ghimbir murat, dar de si unul dintre cele trei tipuri de sosuri de soia, plus zambetul si rabdarea calma a personalului care iti explica cum se consuma aceste produse, cum sunt facute si, mai ales, ca este ok sa le mananci cu mana, daca betisoarele inca reprezinta pentru tine un mister, iar furculita – o impietate fata de delicatele preparate, ei bine, atunci stii ca ai nimerit exact acolo unde se nasc cele mai delicate povesti culinare japoneze – la restaurant Sushi Master Brasov (situat in Galeriile Carrefour, Calea Bucuresti, nr 107 si deschis de curand – februarie 2017, ca prima franciza din Europa a brandului Sushi Master).
Experienta mea nipona insa nu s-a incheiat aici. Am profitat de serviciul „Take Away” de la acest restaurant sushi Brasov (nu am dat inapoi nici inaintea bonusurilor oferite pentru comenzi) si m-am desfatat acasa, in compania familiei, cu alte doua tipuri de preparate inedite pentru mine – Philadelphia Light (file de somon, orez, crema de branza si castraveti) si Philadelphia Tempura (somon, crema de branza, aluat, pesmet panko), insotite, desigur, floricica de Wasabi, Ghimbirul murat si sosul de soia (mediu sarat, preferatul meu).
Un festin in toata regula, care mi-a lasat insa un singur regret: ca s-a terminat. Noroc ca asta se poate remedia rapid, fara sa ma deplasez la restaurant sushi Brasov, apeland iar la serviciul de livrari. Acum, stiti la ce ma gandesc, nu? Sa le trec numarul la favorite, sa nu mai pierd timpul cautandu-l prin agenda.
Ei, eu cred ca v-am oferit suficiente motive pentru a ma crede pe cuvant atunci cand va spun ca poti fi turist la tine acasa si poti descoperi astfel aspecte inedite legate de orasul tau. Azi a fost despre Brasov si despre mancare usoara, gustoasa si sanatoasa. Arigatō!
Auzi la el, „fara sa ma deplasez la restaurant sushi Brasov”. Tu scrii pentru oameni sau pentru masinutele de cautare ale Google?
In alta ordine de idei insa, ma bucur ca exista mincare asiatica la Brasov. Cum pe partea de mincare traditionala orasul o duce foarte bine (mult mai bine ca .. sa zicem Timisoara), optiunile se ramifica inspre bucatarii externe.
ApreciazăApreciază
Arata foarte bine :). N-am mancat niciodata, dar, dupa descriere, par bune :).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
sunt excelente 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mamaaa, fata draga, ce minunatii sunt pe aici si eu la dieta…Cand vin in Brasov trebuie neaprat sa ma duci la ei, eu am mancat sushi o singura data pana acum….dar m-ai cucerit de la sosul de soia.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
hehe, hai, ca nu ingrasa! 🙂
ApreciazăApreciază
Ce bine arata!!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
La Sushi Master nu doar găsești delicii gastronomice ci și ambientul e plăcut iar angajații sunt foarte drăguți și receptivi!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
asa e 🙂 de asta mi-a placut si mie atat de mult 🙂
ApreciazăApreciază
Am avut si eu ocazia sa trec pe la Sushi Master din Brasov, tare gustos a mai fost, si de cite ori ma gindesc daca revin in Brasov acolo la sigur iar o sa trec!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
super! 🙂
ApreciazăApreciază
Ce chestie, si eu am trecut de la sarmale si fasole la sushi. Mi s-a parut amuzant, recunosc! Insa sushi de la Sushi Master sunt excelente. Recomand diferitele tipuri de Tempura. Bune-bune!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:)))) da sunt excelente 🙂
ApreciazăApreciază
Este interesant şi oarecum exotic să mănânci sushi în Braşov, dar de aici până la turismul culinar e cale lungă… 🙂
Ciorba aia de fasole cu prune afumate în schimb m-ar tenta! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
depinde cum vezi lucrurile. sau, mai bine spus, cum le gusti 🙂
ApreciazăApreciază